Unga tjejer som hotas och förtrycks av sina föräldrar är rädda för att vända sig till socialtjänsten när det handlar om hedersproblematik.
Anledningen är att socialtjänsten ofta blandar in föräldrarna i utredningarna utan att vidta några säkerhetsåtgärder för flickorna.
”Förena familjer stort problem”
– Ja, tyvärr, vår erfarenhet säger att Uppsala inte är unikt. Det ser ut på exakt samma sätt runt om i hela landet. Det finns absolut eldsjälar inom socialtjänsten, som på andra myndigheter, men att ta parti för föräldrarna, att jobba utifrån perspektivet att förena familjerna är ett stort problem, sager Sara Mohammad, ordförande för riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime, GAPF.
Skydda barnen
TRIS (Tjejers rätt I samhället) larmar om problematiken, och menar att socialtjänsten snabbt måste vidta åtgärder för att skydda barnen vid den här typen av problematik – innan man blandar in föräldrarna.
Se mer: Tjejers rädsla för socialtjänsten oroar TRIS
Sara Mohammad håller med.
Menar du att socialtjänsten utför sitt jobb på fel sätt?
– Absolut. Socialtjänsten finns till för att sätta barnets bästa i centrum, inte för att sätta föräldrarnas, de vuxnas, bästa i centrum. I de här fallen är det just de vuxna som har hotat och trakasserat barnen. Socialtjänsten gör absolut fel utifrån socialtjänstlagen.
Har det inte skett någon förbättring sedan Fadime gick bort?
– Det har skett förbättringar sedan Fadime gick bort, men Uppsala kommun borde vara en förebild för alla andra kommuner, men de förändringar som har gjorts är inte tillräckliga, sager Sara Mohammad.
Uppsala kommun tillbakavisar dock kritiken och anser att man har en väl fungerande verksamhet. Det meddelade socialförvaltningens direktör Jan Holmlund.
– Jag vill påstå att vi har kompetens och förmåga att göra de här skyddsbedömningarna på ett bra sätt. Sedan kan man naturligtvis göra olika bedömningar i olika fall. Men det finns inget belägg för att vi systematiskt eller regelmässigt gör fel. Vi har en väl fungerande verksamhet inom Uppsala kommun, säger han.