Sofia Haga framför blomma.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det var jobbigt när det rullade på i andras liv. Och i mitt liv hände det ingenting, säger Sofia Haga och berättar om hur hon kom ur sin ensamhet. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Sofia, 30, delade inlägg om ensamhet – fick nya vänner

Publicerad

Vissa dagar pratade Sofia Haga i Uppsala inte med någon. Hon kände sig väldigt ensam. Men hon bestämde sig för att berätta om sin ensamhet och fick ett enormt gensvar.

Att vara student i Uppsala kan innebära ett socialt liv med nya vänner. Men när Sofia Haga började plugga vid 27-årsålder blev det inte riktigt så.

– Det var ganska jobbigt, jag hade en del vänner i Stockholm och familj där men man behöver vänner på den orten man bor också.

Studentliv i Uppsala

Ensamhet kan skapa hälsoproblem

Enligt en kartläggning från Folkhälsomyndigheten från i våras har de som känner sig ensamma och bor själva oftare hälsoproblem än andra. Ensamhet är vanligast hos yngre och äldre personer och vid olika övergångar i livet, som när någon i ens närhet dött eller vid skilsmässa. Eller exempelvis när man flyttat, liksom Sofia Haga.

– Jag tycker att man ska vara öppen med att berätta att man känner sig ensam.

Släpp in någon ny

Sedan har hon en uppmaning till andra.

– Människor som har ett rikt social liv kan tänka på att bjuda in någon ibland. För att det kan vara så att man umgås i sina gäng och inte släpper in någon ny.

Den delade bilden innehåller tre sektioner. Den första sektionen visar en hand som håller en quiltad kudde. I den andra sektionen står en person i grön skjorta med texten ”Händelser i livet, Sjukdom, Förändringar” centrerad på bilden. Den tredje sektionen visar en siluett av en kvinna med hår som rör sig i vinden mot en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Då är risken störst för att drabbas av ensamhet bland unga – i videon förklarar SVT:s reporter. Foto: SVT

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU ÄR ENSAM

BRIS

För dig under 18 år. Telefon: 116 111 eller chatta på bris.se.

Jourhavande kompis

Chatt för dig under 25 år som drivs av Röda Korsets ungdomsförbund. Chatta på jourhavandekompis.se.

Jourhavande medmänniska

Jourtelefon för dig som behöver prata med någon på natten. Telefon: 08-702 16 80 eller chatta på jourhavande-medmanniska.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet