Bild på kvinna framifrån som åker rulltrappa på centralstationen i Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det värsta är när jag har ett möte med 80 personer som väntar på mig i Stockholm”, säger Sophie Helin. Hör mer om hennes resor och problem med pendlingen i klippet ovan. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Efter SJ:s besked – nu flyttar Sophie från Uppsala för att klara jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Sophie Helin är hotelldirektör och pendlar dagligen till Stockholm. Hon bor nära stationen i Uppsala, men vill nu flytta från kommunen på grund av tågproblemen. Detta trots att hon egentligen vill bo kvar.

– Nu går det inte längre, säger Sophie Helin.

Förra veckan meddelade SJ att man lägger ned pendeltågstrafiken mellan Uppsala och Stockholm. SVT har pratat med flera pendlare som är besvikna och oroliga för framtiden. En av dessa är Sophie Helin.

– När jag fick jobbet i Stockholm trodde jag inte pendlingen skulle bli ett problem. På papperet ser det bra ut med täta avgångar, men verkligheten är annorlunda, säger Sophie Helin.

Kollektivtrafik

Krävande arbete

Som hotelldirektör är hon beroende att vara på plats. När beskedet från SJ kom ställdes hon inför ett val; att byta arbete eller stad.

– Uppsala är en fantastisk stad, så jag vill egentligen inte lämna. Men jag är rädd för att fler kommer ställas inför samma val, om inte situationen förbättras, säger Sophie Helin.

SJ kör i dag 18 avgångar i varje riktning per dygn mellan Uppsala och Stockholm. Under vardagarna går ett sjuttiotal persontåg (SJ, Mälartåg och SL) i vardera riktning mellan städerna.

I klippet: Träffa Sophie Helin och hör hur hennes vardag påverkats av problemen i tågtrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet