Tre personer står på Forumtorget i Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Leijonhufvud, SVT Nyheter Uppsala, Elin Sandow, Upsala Nya Tidning och Christer Engqvist, P4 Uppland, programleder direktsändningen på Forumtorget i Uppsala. Foto: Adam Wrafter/Upsala Nya Tidning

Här är era frågor om våldsvågen i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Hur kunde det gå så långt att tre personer i Uppsala dödades i gängkonflikten? Och hur kan gängvåldet stoppas?

I en direktsändning på Forumtorget i Uppsala onsdagen 8 november kl 12–13 samlade SVT, UNT och P4 Uppland Uppsalabor som påverkats av våldsvågen. Här fick de möjlighet att ställa sina frågor till polisen, politiker och socialtjänsten.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) var på plats, och de fick svara på frågor som publiken ställt.

Vi bad er ställa frågor inför sändningen. Du kan ta del av dem här nedan.

Ställ din fråga om våldsvågen i Uppsala

Anna • Hej!
Jag kan känna en stor sorg över att se hur Sverige och Uppsala förändrats de senaste 30 åren. Ett växande utanförskap slår sönder tryggheten för många av oss i samhället. Om än sent, är det bra att politiker äntligen vågar prata om segregation och parallellsamhällen. En stramare och mer kravställande migrationspolitik är tyvärr ett måste. Men kan Socialdemokraterna verkligen lova att upprätthålla denna linje efter nästa val om de regerar tillsammans med V och MP? Mvh/ En oroad socialdemokrat

Tack för alla era kommentarer och frågor! Programledarna kommer att lyfta flera av dem i sändningen på Forumtorget kl.12.

Vi stänger nu chatten. Välkommen att följa sändningen här på webben, på SVT Play eller i SVT2.

Lena • Vad gör man för att hjälpa oskyldiga som behövt lämna sina hem och inte har möjlighet att komma tillbaka till sin bostad som ska vara tryggaste platsen man har.
Vad gör ni för att de personerna ska kunna känna sig trygga igen?

Vad gör ni för att stärka tryggheten i Uppsala?

Sofia • Kan tänka mig att det är många oskyldigt drabbade som inte kan vara på plats pga av skyddat boende mm vad gör man för att hjälpa dem?

Lars • Värnplikten avskaffades och återinfördes igen. En motsvarande samhällsplikt bör införas från tjugo års ålder för samhällsviktiga funktioner som exempelvis äldrevården, sjukvården, grundskolan m.m.

Lars • Avskaffa friskolereformen och satsa istället på en gemensam grundskola där samtliga elever oavsett härkomst får utbildning. Denna satsning kommer att medföra ett lyft för integrationen av pojkar, flickor och föräldrar med utländsk härkomst.

Kurt Hofgren • Det är ju ett fruktansvärt trauma att vara utsatt för ett så vidrigt brott. Det värsta är inte att vi förlorat ägodelar och behövt flytta under tiden som husen återställs. Det värsta är den känsla av vanmakt, sorgen över förlusten av ett liv, minnesbilderna och den förlorade tryggheten. De två familjerna som förlorade sina hus är satta i en omänsklig situation. Förutom den oerhörda sorgen är ekonomin mycket pressad. Jag skulle önska att det fanns en möjlighet att stödja dem ekonomiskt så att de kan klara sig igenom den tuffa perioden och få lite framtidshopp.

Erik • Det är i och vid skolor och fritidslokaler som rekrytering till gängen sker. Vad görs för att stävja det?

Stina • Hej! Jag undrar när Vänsterpartiet ska börja våga tala om den hederskontexten som många kriminella kommer ifrån.
Att som priviligierade politiker sopa den frågan under mattan känns faktiskt som ett svek mot de tjejer och killar som drabbas och saknar en röst.

Artur X • Jag undrar om det vore rätt väg att gå, att införa ett nytt ämne av skolverket i alla skolor både i grundskolor och i gymnasiet, och även i komvux. Ämnet skulle kunna heta "empati, respekt, trygghet".
Jag undrar om gängvåldet är ett resultat av bristande respekt och kärlek för våra barn.
Och jag undrar om samma problematik förekommer även bland kristna ungdomar.
Där pratas ju om kärlek och respekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet