I början av juni i år skickade Uppsala vatten och avlopp in en stämningsansökan till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt där de stämmer Försvarsmakten på drygt 225 miljoner kronor.
Bakgrunden till kommunens stämningsansökan grundar sig i att Försvarsmakten har använt sig av PFAS-haltigt brandsläckningsskum, något som gett upphov till föroreningar av Uppsalas mark- och grundvatten. Ett problem som redan upptäcktes hösten 2012 i Uppsala i Stadsträdgårdens vattentäkt.
– I det här fallet har man valt att gå vidare med ärendet till domstol då parterna inte är överens i frågan, säger advokaten Tomas Underskog som är Uppsala vattens ombud i ärendet.
Omfattande kostnader för rening av vatten
Föroreningen av grundvattnet har sedan dess medfört omfattande kostnader för Uppsala vatten.
För att kunna rena grundvattnet behövde Uppsala vatten genomföra en större ombyggnad av Bäcklösa vattenverk som kom att kosta nästan tre miljoner kronor.
Ombyggnaden bestod i ett tillkommande reningssteg med aktivt kol. Då det aktiva kolet måste bytas ut med jämna mellanrum för att bibehålla en god reningseffekt bidrar även detta till en återkommande kostnad. Något som har kostat Uppsala vatten lite mer än sju miljoner kronor fram till och med november 2018.
Utöver ombyggnaden av Bäcklösa vattenverk har man haft kostnader för provtagning, analyser, personal samt löpande kostnader för rening av dricksvattnet.
Vad är förhoppningarna från bolagets håll?
– Det är att VA-kollektivet, alltså de personer som använder sig av Uppsala vattens tjänster, ska slippa betala och att de som har förorenat vattnet ska stå för kostnaderna, säger Tomas Underskog.
Stämmer Försvarsmakten på 225 miljoner
Och det är är dessa kostnader som själva stämningen handlar om. Kostnaderna för att hantera PFAS-föroreningarna fram till nu och framöver beräknas uppgå till 225 244 417 kronor exklusive moms.
Uppsala vatten yrkar även på ersättning för rättegångskostnaderna.
Vill inte kommentera
I ett mail till SVT Nyheter Uppsala skriver Försvarsmakten att de inte har yttrat sig över Uppsala vattens stämningsansökan, utan att de istället har begärt anstånd hos domstolen till och med den 30 september.
PFAS i vårt vatten
Idag finns PFAS i stora delar av vårt grund- och dricksvatten.
Flera vattentäkter i Sverige har fått stänga på grund av förhöjda halter av bland annat PFOS och PFOA – två av de värsta PFAS-ämnen vi idag känner till.
Båda är bland annat reproduktionsstörande och misstänkts vara cancerframkallande. Ämnena kom ut i vattnet via brandsläckningsskum.
Genom vattnet kan PFOS, PFOA och många andra PFAS-ämnen tas upp av levande varelser och lagras i bland annat levern, njurarna och blodet. Enligt Livsmedelsverket är PFAS ett stort hot mot vårt dricksvattnet.
Källa: Naturskyddsföreningen