• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Första förhöret med målsägare i Knutbyrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under Knutbyrättegångens andra dag hölls förhandlingarna bakom stängda dörrar. Anledningen är att namn på vissa målsäganden är sekretessbelagda. Under dagen hölls också det första förhöret med målsägare i rättegången. Förhöret var det första av många som komma skall.

Under onsdagen vittnade en kvinna inför rätten om hur Åsa Waldau ska ha misshandlat henne flera gånger. Bland annat ska kvinnan ha blivit slagen med en hårborste och fått sitt huvud dunkat i en vägg. För åklagarsidan var dagens vittnesförhör viktigt. Waldau själv förnekar brott.

– Hon har lämnat en tydlig och klar berättelse och också kunnat förklara kontexten – vad det är som gör att någon kan stanna kvar och tolerera det här, säger Liselott Herschend, åklagare.

Knutbyrättegången

”Kontexten”

Enligt åklagaren har tron i församlingen spelat in i sammanhanget. Att målsägare helt enkelt inte har ifrågasatt det påstådda våldet, då de haft en tro om att det varit ”Guds ord”. Och just den punkten – kring kontexten – är en intressant fråga enligt psykoterapeuten och läkaren Rigmor Robèrt som var på plats vid tingsrätten för att erbjuda sitt stöd till målsägare. Hon har jobbat med – och stöttat – avhoppade medlemmar från Knutby Filadelfiaförsamling under många år.

– Jag har varit så för flera av dem, så därför sitter jag här och väntar utanför i dag – jag ger ett ord eller en kram när det behövs, säger hon.

Enligt henne är just att visa närvaro på plats en hjälp för vissa inför framtiden.

– När de ser ”vanliga människor” i rättssalen är det till hjälp – att vi inte är ett dugg rädda för de där människorna som hade sådan makt i deras lilla universum, säger hon.

Fler förhör

Under torsdagen väntas vidare förhör hållas med målsägare. Och nästa vecka fler. Förhören är en viktig pusselbit i åklagarens bevisning. Då många händelserna skedde för länge sedan och någon teknisk bevisning inte finns kvar.

Den 27:e januari väntas de första förhören med de åtalade pastorerna påbörjas. Rättegången väntas pågå fram till början på februari.

Hör åklagaren och psykoterapeuten berätta mer om dagens förhandling i klippet ovan.

Detta har hänt i Knutby:

Den 10 januari 2004 hittades pastorn Helge Fossmos hustru dödad i parets bostad i det lilla samhället Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Fossmo dömdes senare till livstids fängelse för anstiftan till mord respektive mordförsök och en kvinna kallad barnflickan, som utförde gärningarna, fick rättspsykiatrisk vård.

Händelsen ledde till att strålkastarljuset riktades mot den Filadelfiaförsamling som Fossmo tillhört, där också pastorn Åsa Waldau var en ledargestalt. Efterhand framkom uppgifter om gruppens speciella tolkning av Bibeln, där man tytt begreppet Kristi brud som att det var en person — nämligen Åsa Waldau. Hon slutade efter några år som pastor men hade fortsatt en mycket stark ställning.

I september 2017 polisanmälde en av församlingens pastorer, Peter Gembäck, olika händelser som ägt rum under 2010-talet. Det handlade om att Åsa Waldau, och han själv, misshandlat flera församlingsmedlemmar. En förundersökning inleddes som ledde fram till det åtal som nu ska prövas av Uppsala tingsrätt.

I december förra året beslutade Örebro tingsrätt att Helge Fossmos straff ska tidsbestämmas till 26 års fängelse. Det innebär att han kan bli villkorligt frigiven våren 2021. Barnflickan släpptes 2011.

Församlingen i Knutby lades ned 2018.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet