Anna Aldehag på Socialstyrelsen framför kontorsfönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Aldehag på Socialstyrelsen berätta om bristen av organ och hur den kan lösas framöver. Foto: Socialstyrelsen

Stor brist på organ i Sverige – 730 personer på väntelistan

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på organ är stor och det är framförallt hjärtan, njurar, levrar och lungor som behövs. Detta trots att fler än någonsin väljer att donera sina organ till behövande.

– Första juli i år så väntade 730 personer på en livräddande transplantation och av dessa är 12 barn, säger enhetschef Anna Aldehag på Socialstyrelsen.

Även om fler personer valde att donera sitt organ någonsin förra året så är det fortfarande väldigt många personer som väntar på att få ett organ.

– Det råder en ständig brist, även om vi förra året hade fler organdonatorer så är det fortfarande organbrist, säger Anna Aldehag på Socialstyrelsen.

Längre väntetider

Vårdplats och personalbrist på sjukhusen kan få konsekvenser för organdonatorer framöver menar Anna Aldehag.

– Det här kan få konsekvenser för möjliga organdonatorer då bortprioritering t.ex. platsbrist innebär att livräddande transplantationer inte kan genomföras och det leder till längre väntetider, säger Anna Aldehag.

I klippet: Hör Anna Aldehag om organbristen och hur den kan lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.