• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anna Ramsten, ordförande i Polisförbundet Region mitt, tycker att arbetsgivaren borde ha ”vaknat tidigare” och försökt få poliser att stanna kvar. Foto: SVT

Stor brist på poliser – då raggar myndigheten avhoppare

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs massor av nya poliser de närmsta åren. Så nu försöker myndigheten ragga avhoppare – tidigare poliser som slutat kan få en ny anställning.

I riktade jobbannonser söker Polisregion Mitt, där Uppsala ingår, ”tidigare anställda poliser som önskar återanställning”.

– Vi hoppas få tillbaka så många som möjligt som tidigare har lämnat oss av olika skäl, säger Stephen Björk, HR-konsult inom polismyndigheten.

Och Region Mitt ligger högt just vad gäller avhoppare – myndigheten har tidigare utmärkt sig som den region med flest poliser som lämnat för andra jobb. Det vanligaste är att poliser går till jobb som säkerhetsansvariga, handläggare på Migrationsverket eller utredare inom försäkringsbranschen.

”I dag är vi en stabilare arbetsgivare”

Vad kan ni erbjuda för att locka tillbaka avhopparna?

– Det är inte tanken att ge någon guldkant, bonus eller extra hög lön – men kanske de som kommer tillbaka har fått nya kompetenser och då gäller det att hitta en nivå i den lönepolitik som vi har, säger Stephen Björk.

Han påpekar också att polismyndigheten har blivit en bättre arbetsplats de senaste åren.

– Vi gör framsteg hela tiden och försöker göra saker bättre. Vid den förra stora omorganisationen tappade vi många som kanske förlorade hoppet och inte var nöjda med sin nya placering, men i dag är vi en stabilare arbetsgivare med bättre framförhållning.

För ett år sedan drevs en liknande kampanj för att få poliser att komma tillbaka till jobbet. Då återanställdes 10-12 personer.

Polisyrkets status måste höjas

Polisförbundet tycker att åtgärden är bra, men att den ger för klent resultat – och att arbetsgivaren borde ha försökt få poliser att stanna i stället.

– De har tyvärr vaknat lite försent. Man upptäcker många år senare att så många har slutat och får lite panik, säger Anna Ramsten, ordförande i Region mitt.

Hon menar att polisyrkets status måste höjas, liksom lönerna, för att poliser ska vilja stanna kvar i yrket.

– Många slutar på grund av arbetsmiljön och för att lönen är för dålig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.