Det var vid 20.20-tiden på fredagskvällen som en vakt på Forsmark larmade om att en drönare, så pass stor att den kunde stå emot den kraftiga vinden som då blåste i området, flög in över anläggningen.
När polisen, som bland annat använde sig av helikopter, kom till kärnkraftverket såg även patrullen farkosten. Drönaren ska ha rört sig runt Forsmark en stund för att därefter flyga ut mot Gräsö.
I över en timme försökte polisen få fatt på inkräktaren men utan framgång.
– Första iakttagelse från patrull gjordes vid klockan 20.51 och vi tappade kontakten med drönaren klockan 22.10, säger Petra Blomqvist, presstalesperson vid polisen.
Enligt polisen finns det ännu inget som tyder på att drönaren ska ha landat inne på kärnkraftverkets område eller att det ska ha släppts något föremål från luften.
Föremål över fler kärnkraftverk
Vid samma tidpunkt siktades också objekt i luften närheten av kärnkraftverken i Oskarshamn, Ringhals och det nedlagda Barsebäck.
Polisen i Region Syd bekräftar att en drönare setts i närheten av kärnkraftverket i Oskarshamn. Det är dock oklart om föremålet flög över skyddsobjektet eller i närheten.
– Det är ytterst allvarliga händelser. Vi utreder ett eventuellt samband, genom nationell samordning, mellan händelserna, säger polisens presstalesperson Petra Blomqvist.
Enligt polisens nationella mediecenter samordnas incidenterna genom Nationella operativa avdelningen, Noa.
Vad gäller föremålen vid Ringhals och Barsebäck gick polisen under morgonen ut och skrev på sin hemsida att ny information gjorde gällande att det inte rörde sig om att drönare setts – senare togs dessa dementier dock bort och ersattes med ett förtydligande om att indikationerna på eventuella drönare inte är bekräftade uppgifter.
Vakt hörde drönare
Det var en vakt på kärnkraftverket Ringhals som slog larm till polisen efter att ha hört vad som uppfattades som en drönare i området under fredagskvällen. Händelsen, som inträffade vid 20-tiden, polisanmäldes av Ringhals.
– Vi var där med polishelikopter och spanade men hittade ingenting, säger Peter Adlersson, presstalespeson vid polisregion Väst.
Presschef på Forsmark, Josef Nylén, vill inte kommentera vilka säkerhetssystem som finns för att förhindra att drönare flyger in över kärnkraftverket.
– Vi går inte in på hur vår bevakning av vårt fysiska skydd fungerar, men vi har som rutin att alltid anmäla till polisen. Sen är det polisen som får avgöra vilka resurser som ska sättas in, säger han till SVT.
Polisen var även på plats vid Barsebäck under natten, men såg ingen drönare på platsen.
Försvarsministern: ”Förekommer”
Polisen – som inte har någon misstänkt – har upprättat anmälningar om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt gällande de olika händelserna. Försvarsmakten är informerad om insatserna.
Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte spekulera i om det rör sig om militära drönare, men säger till SVT att man vid tidigare tillfällen noterat drönare vid olika skyddsobjekt i samband med militära övningar.
– Det här är en sak som förekommer från tid till annan. Vi har också ändrat lagstiftningen så att man kan skjuta ned den här typen av drönare. Nu är det upp till polisen att utreda.