”Tror att det kliar”. Hör vad Uppsalaborna tänker om att gonorré-fallen ökar i länet och Region Uppsalas smittskyddsläkare Johan Nöjd om hur allvarligt läget är.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror att det kliar”. Hör vad Uppsalaborna tänker om att gonorré-fallen ökar i länet och Region Uppsalas smittskyddsläkare Johan Nöjd om hur allvarligt läget är. Foto: TT/SVT

Stor ökning av gonorré i Uppsala under sommaren – smittskyddsläkare orolig

Uppdaterad
Publicerad

Könssjukdomen gonorré ökar i hela landet, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. I Uppsala är ett av de län som ligger i topp vad gäller antalet smittade. Här ökade antalet gonorréfall med 55 procent från juni till juli.

År 2023 placerade sig Uppsala på en tredje plats bland Sveriges län när det kommer till antal gonorrésmittade per 100 000 invånare. Även i år är Uppsala ett av länen som toppar statistiken, med en femteplats. Men hur farlig är gonorré?

– Gonorré är lite bekymmersamt då den precis som klamydia kan leda till infertilitet om man får en värre infektion och har otur. Med en gonorréinfektion är de riskerna större än vid klamydia, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Region Uppsala.

”Ser gärna att talen går ned”

Nationellt sett ökar gonorréinfektioner mest bland unga i åldersgruppen 20-29 år, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Enligt Johan Nöjd kan gonorréfallen bli ännu fler när Uppsalas studenter kommer tillbaka inför höstterminsstarten.

– Överhuvudtaget så kommer det vara mycket mer folk här i höst så det finns absolut en farhåga att vi kommer att se flera fall, säger han.

Reporter Lina Yakoub tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Vår reporter Lina Yakoub reder ut vad som är gonorré och berättar vad som är symptomen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.