Kommunal har laddat en tvåstegsraket. På fredag väntar en arbetstidsblockad, som kommer att göra det rejält bökigt för en rad privata vårdgivare i länet och övriga landet. Om inga framsteg görs efter det väntar storstrejk 22 januari.
Men förhoppningen på båda håll är att medlarna ska lösa upp knutarna innan det går så långt.
– Vi kan inte acceptera försämrade villkor för att få en högre lön, säger Pia Söderman, sektionsordförande för Kommunal Region Uppsala.
Men handlar inte förhandlingar om att ge och ta?
– Jo, men det handlar om för många försämringar som Vårdgivarna kräver.
Vill ha samma avtal för alla
Kommunal har krävt samma avtal för alla medlemmar, oavsett om arbetsgivaren är privat, offentlig, kooperativ eller ideell. Och eftersom fackförbundet har slutit överenskommelser med till exempel Sveriges kommuner och regioner så vill man nu nå samma resultat med Almega Vårdföretagarna.
Vårdföretagarna pekar i stället på det så kallade märket, industriavtalet, som anses vara vägledande för avtalsförhandlingarna på andra områden.
Per Östlund, förhandlingsansvarig för Vårdföretagarna, menar att Kommunals krav på att utbildad personal ska ha ett extra påslag inte ryms inom det så kallade märket, och att följa det är mer eller mindre kutym, menar han.
Men det handlar om dem med de lägsta lönerna på vårdområdet, arbetstagare som står mitt i coronastormen och räddar liv – är det inte läge att premiera den här gruppen extra?
– Det har gjorts och görs fantastiska insatser, och de anställda är så klart värda att premieras, men här handlar det om att komma överens om ett centralt avtal.
Klippet: Här är knutarna som medlarna behöver lösa – annars trappas konflikten upp.