En rad bråk inträffade under söndagskvällen i Gottsunda Valsätra. Polisen hade många patruller på plats. Foto: Utryckning Uppsala

Stora gängbråk i Gottsunda/Valsätra på söndagskvällen

Uppdaterad
Publicerad

Två gäng bråkade under söndagskvällen på olika platser i området Gottsunda/Valsätra. Polisen fick in många telefonsamtal och hade patruller på plats i flera timmar.

Klockan 19:36 på söndagskvällen fick polisen de första uppgifterna om ett större bråk på Bandstolsvägen i Valsätra. Flera patruller skickades till platsen.

– Det var ett stort antal personer inblandade, ett bråk mellan två grupperingar, säger Tobias Ahlén som är presstalesperson vid polisregion Mitt.

Bråken fortsatte att blossa upp på olika platser. Polisen var på plats på Bandstolsvägen och Hugo Alfvéns väg ända till 02-tiden på natten för att jobba brottsförebyggande.

Våldsamt upplopp

Exakt hur många personer som var inblandade i bråken är oklart.

– Det finns olika uppgifter på det, allt mellan 50 och 100, säger Tobias Ahlén.

Inga personer frihetsberövades under kvällen. Polisen har inlett en förundersökning och inledningsvis var rubriceringen våldsamt upplopp. På måndagsförmiddagen ändrades det, och nu utreds brotten försök till grov misshandel och skadegörelse.

Orsaken till varför bråken uppstod är ännu oklar.

– Vi vet inte det ännu, men det har inget att göra med de allmänna opinionsyttringar som pågår på andra håll i Sverige i alla fall. Inget av det som hände var riktat mot polisen utan det var boende i området som bråkade, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Nu kommer polisen att sammaställa den information som finns, bland annat vittnesuppgifter.

– Så får vi se om det leder fram till någon misstänkt, säger Jonas Eronen.

Vad gör ni nu ifall konflikterna skulle blossa upp igen?

– Vi finns på plats med en resurs i området, både under dagen och i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.