Trädet föll över gång- och cykelbanan. Foto: SVT

Stort träd föll bland folk i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort träd tappade flera kraftiga grenar, mitt bland folk i lunchrusningen i centrala Uppsala.

Trädet rasade ihop på Östra Ågatan, cirka femton meter från Nybron, intill Nybrogrillen.

Två tjejer ska ha varit nära att träffas av trädet, eftersom de satt precis under.

– Tjejerna hade änglavakt, hade de träffats hade det kunnat gå illa, säger parkarbetaren Mark Van Der Veen till SVT Nyheter Uppsala.

Parkarbetarna har spärrat av området kring trädet. Inga personer ska ha blivit skadade i samband med att trädet föll men delar av ledstången längs ån och en lyktstolpe träffades av de fallande träddelarna.

LÄS MER: Vinden trolig orsak

Parkarbetare Mark Van Der Veen inspekterar skadorna. Området runt trädet har spärrats av i väntan på att grenarna kan tas om hand. Foto: SVT

Startar utredning

Nu kommer kommunen att starta en utredning för att hitta orsaken till varför delar av trädet föll ned på gångvägen. Man kommer att kalla in experter och skicka delar av trädet på analys.

– Vi kommer ta bilder och spara vissa delar av träder och utreda vad som kan ha hänt. Det är jättesvårt att säga vad som har hänt men vi kommer ta in experter för att reda ut vad som kan ligga bakom, säger Mark Van Der Veen.

Per-Erik Johansson, tillförordnad chef för Stadsbyggnadsförvaltningens enhet för drift och underhåll, berättar att arborister besiktade träden längs ån så sent som i höstas, men att man får titta på den utredningen igen.

– Jag ska dit och titta på det själv i eftermiddag, men som det verkar nu tror vi att det är vinden som skadat trädet, säger Per-Erik Johansson till SVT.

Tre stora grenar

– Det är tre stora grenar som brustit, trädet har krossat en lyktstolpe och det kraftiga järnstaketet som omgärdar ån är tillknycklat, säger SVT:s reporter Håkan Wikström på plats.

Parkarbetarna försöker nu få undan grenarna från körbanan.

Orsaken till varför grenarna fallit är ännu oklar.

Lyfter bort med kran

Under onsdagen spärras området runt trädet av. Först i morgon kommer kommunen att ha möjlighet att på ett säkert sätt ta hand om träddelarna.

– Idag kommer vi att städa körfältet där bilar kör. I morgon kommer vi att ta bort alla grenar som har hamnat över ån med hjälp av en kranbil.

Hur lång tid kommer det ta att flytta alla delar?

– Själva trädet kanske bara ta två timmar. Men lyktstolpen och ledstången kommer att ta längre tid. Vi kommer förmodligen behöva beställa nytt material, säger Mark Van Der Veen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.