6 av 21 län i Sverige saknar jordgubbsodlare som är med på den officiella Krav-listan. Det vill säga odlare med jordgubbar som odlats utan kemiska tillsatser.
– Det kan vara svårt att få tag på i vissa län. Men listan kan tas lite med en nypa salt. Det finns vissa lokala odlare som har valt att inte lista sig hos oss då de inte har så stora odlingar, säger Kristin Karlsson, presschef på intresseorganisationen Krav.
På Krav-listan finns alla län representerade förutom Uppsala, Blekinge, Halland, Kronoberg, Norrbotten och Västmanland. Här kan det alltså finnas mindre odlare med ekologiska jordgubbar men det kräver då att man själv gör efterforskningar innan köp.
Ekologisk odling ger färre gubbar
Kristin Karlsson påpekar att det inte alltid är så enkelt att odla Krav-märkt eftersom beståndet inte alls blir lika stort som när man odlar med kemiska tillsatser.
– Det krävs ett annat tänk och en annan typ av omsorg när man inte använder bekämpningmedel, säger hon.
Låga värden i svenska jordgubbar
Vid stickprov på jordgubbar som odlats i Sverige hittades rester av nio olika bekämpningsmedel i 92 procent av proverna.
Halterna i de svenska bären var generellt låga i förhållande till gränsvärdena. Vilket betyder att det inte finns risk för akuta hälsoeffekter.
En studie från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visar att ekologiska jordgubbar hämmar tillväxten av cancerceller mycket effektivare än konventionella jordgubbar.
Undersökningen visade också att de ekologiska jordgubbarna innehöll mer antioxidanter.