• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT avslöjar: Nya sajter lockar småsparare – kan kopplas till åtalade i svindlerihärva

Uppdaterad
Publicerad

Småsparare lockas att satsa pengar i företag som påstås vara ”the next big thing” – där trovärdiga bolagsnamn och egna nyhetssajter används för att ge trovärdighet åt projekten. Misstänkta bedrägerier rullas just nu upp av myndigheter i både Sverige och Tyskland – men SVT kan visa att samma krets kan kopplas till flera nya liknande upplägg.

Betaltjänsten ”Swishypay” och nyhetssajen ”The financial eye” är bolagsnamn som liknar väletablerade företags och som lockar småsparare att satsa pengar. Men SVT:s kartläggning visar att bakom flera investeringssajter och nyhetssidor som marknadsför investeringar i nya bolag finns personer med kopplingar till misstänkta bedrägerier i Sverige och utlandet.

Medan de misstänkta i den så kallade Systemhus-härvan ännu väntar på rättegång i Uppsala gällande grov ekonomisk brottslighet, pågår nya snarlika upplägg, visar SVT:s granskning.

SVT granskar investeringssajterna

Bakom dem ska – enligt våra källor – flera personer i samma krets ingå.

Mångmiljonhärva i Tyskland

Flera medier har tidigare granskat en härva som nystas upp av polisen just nu i Tyskland.

Det svenska fastighetsbolaget Auragen Realty har använts i ett misstänkt investeringsbedrägeri där småsparare ska ha lockats investera motsvarande 600 miljoner kronor. Något flera svenska medier tidigare granskat, bland andra Realtid.se, och HD Sydsvenskan.

– Man försökte servera tyska småsparare en polerad bajsmacka, säger antibedrägeriexperten Anders Björkenheim.

SVT har utan resultat försökt komma i kontakt med företrädare för Auragen Realty, men vår kartläggning visar att bolagshärvan kan kopplas till Systemhus-kretsen.

Två nya sajter

Kopplingar finns också till en investeringssajt som fram till nyligen marknadsförde en rad bolag som kommande affärssuccéer: Inqubated. SVT:s granskning visar att det bakom Inqubated finns personer som ingår i det stora åtalet i Systemhus-härvan. Innehåll och upplägg är också snarlika de som ska ha använts vid Systemhus. 

Även den i dag aktiva sajten Increasor – som också den utger sig för att sammanföra investerare med lämpliga företag – har koppling till samma personkrets. Nyhetssajten Finanstid har återkommande publicerat artiklar om bolag som sajten marknadsför. Men utanför det egna länksystemet är det svårt att hitta uppgifter om företagen.

SVT har sökt företrädare för sajterna och bolagen bakom dem. De som återkommit förnekar att det skulle röra sig om bedrägerier, men efter våra frågor har också flera ansvariga lämnat sina poster.

Se hur de misstänkta bedrägerierna ska gå till i videon ovan.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar.

Fyra bolagsgrupper – två utredningar

Systemhus – byggbolag som under flera år lockade investerare med bland annat bilder som lånats från andra företag. Föremål för en omfattande polisutredning som resulterat i åtal i Uppsala för bland annat svindleri.

Auragen Realty – fastighetsbolag som ingår i en härva som utreds av tysk polis som också tagit hjälp av svenska myndigheter, som ett misstänkt investeringsbedrägeri.

Inqubated – sajt och företag som marknadsförde okända bolag som attraktiva investeringsobjekt. I flera fall hade bolagen namn som påminde om etablerade aktörer. I dag är sajten nedstängd.

Increasor – aktiv sida och ett bolag som själva uppger att man dragit in miljoner genom emissioner till över tusen delägare. Har flera gånger skjutit upp en utlovad börsintroduktion, och även på andra sätt ändrat sina planer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar investeringssajterna

Mer i ämnet