– Vi har fått en bild av att föräldrar ibland avråds från att använda teckenspråk med sitt barn, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande på Hörselskadades riksförbund, HRF.
För fem månader gamla Chelsea, som har en grav hörselskada sen födseln, kan det bli aktuellt att operera in ett implantat som ska hjälpa henne höra. Men även om dottern Chelsea kan få ett hjälpmedel som kan ge henne möjligheter att uppfatta ljud vill föräldrarna, Madelaine och Dick Lyngbrant, lära sig teckenspråk så fort som möjligt.
LÄS MER: ”Vården uppmuntrade inte teckenspråk”
Uppmuntrade inte teckenspråk
De upplever dock att vården inte uppmuntrat teckenspråksinlärning.
– Man räknade med att vi skulle vara ledsna liksom, men det var vi ju inte. De sa att vi skulle fortsätta prata med henne och att det inte var någon brådska med teckenspråk. Det gjorde mig otroligt frustrerad, säger Madelaine Lyngbrant från Märsta.
”Ser ingen motsättning”
Men hörselskadades riksförbund menar att det ena inte behöver utesluta de andra. Enligt dem är teckenspråket viktigt i vissa situationer när inte hjälpmedlen räcker till.
– Vi ser ingen motsättning mellan tal- och teckenspråk utan att dom faktiskt kan komplettera varandra. Även om du har fungerande hjälpmedel så finns det situationer där du behöver teckenspråk, säger Mattias Lundekvam.