Under måndagen bar Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, en davidsstjärna för att markera mot antisemitism.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen bar Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, en davidsstjärna för att markera mot antisemitism. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Tove Lifvendahl bar davidsstjärna för att markera mot antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Under Israels minnesdag den 7 oktober bar Uppsalabon Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, en davidsstjärna för att markera mot antisemitism som svenska judar vittnar om.

– Det har blivit svårare för judar i Sverige att visa sin tillhörighet.

I en studie från Göteborgs universitet vittnar judar om ökad hotbild. Det säger även en enkät från EU:s byrå för grundläggande fri- och rättigheter.

Under måndagen bar Tove Lifvendahl – som satt i Moderaternas partistyrelse till 2005 – därför en davidsstjärna för att markera mot antisemitism, något hon även skrev om i en ledare i Svenska Dagbladet.

Krig mellan Israel och Hamas

– Vi är i en tid där många judiska personer inte kan vara öppna med sin tillhörighet, så jag bar davidsstjärnan som stöd till den minoriteten, säger Tove Lifvendahl och berättar att hon fick den av sina morföräldrar vid ett Israelbesök som 15-åring.

En annan som bar davidsstjärnan på måndagen för att markera mot antisemitism var Nalin Baksi, praktiserande muslim och tidigare toppolitiker för Socialdemokraterna.

Terrororganisationen Hamas attack mot Israel den 7 oktober i fjol är den värsta attacken på judar sedan Förintelsen. 1 200 personer, främst civila, dödades enligt Israel och blev starten på Israels krig mot Hamas. 41 000 personer i Gaza har hittills dödats, enligt Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza som i statistiken inte skiljer på civila och stridande. Siffrorna är inte bekräftade av oberoende part.

Hör mer i klippet om vad Tove Lifvendahl säger om antisemitismen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet