En delad bild som visar två scener. Den vänstra sektionen visar en man med kippa som vänder ryggen mot kameran. Den högra sektionen visar ett silverfärgat märke i form av en stjärna med en blå sten i mitten, fäst på en svart kappa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet som i en ny studie slår fast att svenska judar känner sig svikna av myndigheterna. Foto: Roald, Berit/TT, Markus Schreiber/TT

Judar i Sverige känner sig svikna av myndigheterna som ska skydda dem efter 7 oktober

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Hamas terrorattack den 7 oktober i fjol och kriget i Gaza bröt ut känner judar i Sverige sig mer hotade och upplever ett bristande stöd från samhället, det visar en ny studie från Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Judar i Sverige känner sig övergivna och svikna av statliga och lokala myndigheter som borde göra mer för att skydda judar mot antisemitism, enligt rapporten.

– Det som går som en ström genom våra studier är rädsla, säger Christer Mattsson, forskare och föreståndare vid Segerstedtinstitutet.

Antisemitisk gråzon

Rapporten menar även att antisemitismen rör sig i en gråzon mellan antisemitism och kritik mot Israels politik och blir därigenom svår att bemöta

– Efter den sjunde oktober har öppenheten, den ytan där man kan vara den jude man vill vara minskat, säger Christer Mattsson.

Misslyckande för demokratin

Om judar i Sverige inte känner att deras plats i Sverige är självklar som en av landets minoritet har vi misslyckats som demokrati menar Christer Mattsson.

– Många drar sig tillbaks från sammanhang där de är rädda för att uttrycka sin judiska identitet, säger Christer Mattsson.

En av slutsatserna i rapporten är att mötesplatser måste skapas för att identifiera, diskutera och motarbeta antisemitism i vardagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.