En person i professionell klädsel sitter framför en grå bakgrund med ett mönster. Personen bär en krage och en pärlhalsband. I det övre vänstra hörnet finns en ikon med tre prickar, vilket kan indikera ett meddelandeprogram eller videokonferens.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten svarar på tre frågor om myten och förklarar varför det känns som att mobilen ibland tjuvlyssnar på oss. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Tre frågor om: Experten om mobilen tjuvlyssnar för att rikta reklam

Publicerad

Sex av tio svenskar är övertygade om att mobilen lyssnar på allt som sägs i syfte att rikta relevant reklam på sociala medier. Det visar Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet”. Men att mobilen tjuvlyssnar är inget annat än en seglivad myt.

Speciellt bland 90-talisterna har myten om att mobilen tjuvlyssnar fått starkt fäste. Åtta av tio tror att så är fallet.

Internetstiftelsen: ”Tänker inte på alla bitarna”

– 90-talisterna den målgrupp som gör mest på nätet. De är otroligt intensiva i sin användning. Det betyder att de möter det här mycket mer än kanske den äldre målgruppen, säger Jannike Tillå, kommunikationschef på Internetstiftelsen.

Människor födda på 50-talet är inte så oroliga över frågan om mobilen tjuvlyssnar på oss eller inte. Generationen spenderar heller inte lika mycket tid på internet som 90-talistena.

– Det känns ju logiskt att det skulle vara att den tjuvlyssnar just när man upptäcker att man får annonser om sådant man precis pratat om. Så tänker man inte på de andra bitarna som faktiskt kartlägger och visar vem du är och vad du är intresserad utav, säger hon.

Så varför tror majoriteten av svenskarna på myten om mobilavlyssning i syfte att rikta reklam? I klippet svarar experten på tre frågor om myten och förklarar varför det känns som att mobilen ibland tjuvlyssnar på oss.

Tre personer poserar framför olika bakgrunder. Den första personen har långt hår och skägg, iförd en mörk jacka. Den andra personen bär solglasögon och en röd läderjacka. Den tredje personen har mörkt hår och en svart tröja, stående i en mer dämpad miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad människor tänker om att majoriteten av svenskarna tror att mobilen tjuvlyssnar i klippet ovan. Foto: Georg Camitz/ SVT

Hur många svenskar tror att deras mobil lyssnar på dem?

• Sex av tio svenskar tror att deras mobil tjuvlyssnar på dem för att det dyker upp reklam om det som de tidigare pratat om.

• Bland de födda på 60-talet eller senare tror majoriteten att mobilen tjuvlyssnar medan det är helt motsatta förhållanden bland de födda på 50-talet eller tidigare.

• Åtta av tio 90-talister tror att mobilen tjuvlyssnar på dem.

• Fler kvinnor än män tror att mobilen lyssnar på dem.

Källa: Internetstiftelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.