Studenterna Sophie och Agnes väljer bort korridorslivet för att det är sunkigt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Studenterna Sophie och Agnes tycker att korridorsrum verkar sunkiga och vill hellre ha sitt egna utrymme. Mer kom ”korridorsdissen” i klippet. Foto: Simon Lundvall

Trots bostadsbrist: Studenter vill inte bo i korridor

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på studentbostäder i Uppsala. Trots det väntar studenterna hellre på en lägenhet än att bo i korridorsrum.

– Jag bodde på vandrarhem första månaden, för att jag inte ville bo i korridor, säger studenten Love Olsson.

– Vi har många korttidskontrakt eftersom vi ska renovera 400 studentrum. Men det har varit svårt att hyra ut dem faktiskt, säger Jenny Wikström, fastighetschef på Uppsalahem.

Lärarstudenterna Agnes Mattsson och Sophie Hollmann bor båda i studentlägenheter och hade, till skillnad från många andra, inga problem att få sina bostäder.

Bostad i Uppsala län

– Jag är från Uppsala och har stått i bostadskö sedan jag var 16, så jag kunde lite välja och vraka, säger Agnes Mattsson.

Sophie Hollmann började studera under pandemin, och säger att det antagligen var därför det gick så lätt för henne.

Rustar upp 400 korridorsrum

Uppsala är en komplex bostadsmarknad för studenter, med ungefär 30 olika aktörer. Förutom Uppsalahem och Rikshem, som finns på bostadsförmedlingen, finns även nationsbostäderna, som har ett eget ansökningssystem.

– Jag förstår att det kan vara svårt för en ny student i Uppsala att navigera, vilket kan försvåra möjligheten att få en bostad, säger Jenny Wikström.

Just nu renoverar Uppsalahem ungefär 400 korridorsrum, delvis för att säkerställa att studenter inte ska behöva tacka nej till en utbildning på grund av bostadsbrist, men delvis även för att locka fler studenter till korridoren som ett bostadsalternativ.

Uppsalas studentbostäder

Fastighetsbolagen Uppsalahem och Rikshem har drygt 4 000 respektive 1 800 studentbostäder. De förmedlas via bostadsförmedlingen.

Uppsalas nationer förvaltar i sin tur cirka 3 400 bostäder, allt från korridorsrum till lägenheter. De förmedlas via nationernas bostadsstiftelser.

Hyran för ett korridorsrum på nationerna och via fastighetsbolagen varierar från cirka 2 500 kronor till 4 000 kronor. Både nationerna och Uppsalahem har hyresfritt två månader under sommaren för korridorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet