Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppsala slalomklubb tränar i Sunnerstabacken – hör några av åkarna om varför backen betyder mycket för dem. Foto: Pontus Stark/SVT

Trots kortare vintrar: Sunnerstabacken räknar med att leva vidare

Publicerad

Framtidsprognosen: En kortare snösäsong och en temperaturhöjning på tre grader. Trots det räknar Sunnerstabacken med att kunna leva vidare.

– Så länge vi har en kortare period med minusgrader så kommer det kunna finnas snö här, säger slalombackens eldsjäl Martin Söderberg.

Enligt SVT:s meteorologer kommer klimatförändringarna leda till ännu varmare och kortare vintrar i Uppsala län.

– Som det ser ut nu är vi på väg mot tre grader ytterligare uppvärmning fram till det här seklet är slut, säger Pia Hultgren, meteorolog.

Klimatförändringar i Sverige

Dyster trend i Europa

I södra Europa har man sett en dyster trend bland skidanläggningar. 311 har lagts ner de senaste 30 åren. Men att Sunnerstabacken ska gå samma öde till mötes tror inte en av backens eldsjälar.

– Jag tror det kommer gå fint att ha en backe här i 75 år till, säger Martin Söderberg, som sköter backens kafé och skiduthyrning för Uppsala slalomklubbs räkning.

Men utan snökanonernas hjälp hade det varit lönlöst.

– Konstsnön blir väldigt kompakt och tålig för väderförändringar. Så länge man har en köldknäpp på 10 dagar så kommer man att kunna åka här, säger Martin Söderberg.

Uppsalas enda slalombacke

Sunnerstabacken är den enda backen i Uppsala som är i drift just nu. Skattmansö har varit stängd de senaste åren och Björklingebacken förlitar sig på natursnö. Och just nu är det grönt på marken.

– Vi har inte kunnat haft öppet alls i år. Det är otroligt tråkigt. Våran lilla backe brukar vara uppskattad bland Björklingeborna, säger Tommie Egemalm, en av dem ideella krafter som håller igång liften.

I klippet: Kajsa Mörling och Tilde Mörtberg om hur det är att åka i Sunnerstabacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet