Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diana Malakhova berättar om hur hon fått börja om på ruta ett i Sverige sedan hon flytt efter Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Ukrainare kämpar för att ta sig in på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Diana Malakhova lämnade Ukraina för två år sedan. Då var hon docent och biträdande universitetsdirektör på ett universitet i Odessa.

Nu är hon en av flera som fortfarande kämpar för att hitta ett jobb som är adekvat för den utbildning hon har.

Två år har passerat sedan Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina inleddes. När SVT Uppsala träffar Diana Malakhova på Uppsala konstmuseum berättar hon om svårigheterna att slå sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Flera ukrainska familjer har träffats på Uppsalas konstmuseum en dag i veckan sedan kriget bröt ut i mars 2022. Där delar de erfarenheter och skapar samtidigt konst i ett projekt som museet anordnar tillsammans med rysk- och ukrainsktalande konstpedagoger.

Ukrainakriget och Uppsala

– Det är skönt att ses här för det har blivit som en fristad för oss och många liksom jag söker fortfarande ett jobb som matchar min utbildning, säger Diana Malakhova och fortsätter:

– Hemma i Ukraina var jag docent och biträdande universitetsdirektör. I Sverige har jag jobbat lite som gästföreläsare på Uppsala universitet.

Många svårt att försörja sig

En enkät från den ideella organisationen Beredskapslyftet visar att omkring hälften av de ukrainare som är i Sverige har fått jobb, baserat på svar från drygt 1 800 personer.

Men de flesta har fortfarande svårt att försörja sig. I Uppsala kommun bor just nu 480 personer från Ukraina. 75 personer har lämnat kommunen sedan 2022 och ungefär hälften av de i arbetsför ålder har arbete.

Bland de som inte har jobb i Sverige lever 81 procent på 2 000 kronor i månaden, enligt Beredskapslyftets enkät.

– Jag är stolt över alla ukrainska kvinnor, som trots sina universitetsutbildningar och stadiga jobb i Ukraina, kan lämna allt bakom sig och börja om på ruta ett här, säger Diana Malakhova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet