Ulf var med och tog ned planet i Gottröra: ”Vi hade en jävla otur”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är nog slut nu, bara det inte gör ont.” Det var piloten Ulf Cedermarks tankar vid kraschen i Gottröra 1991. Han var styrman vid olyckan, och visar nu sitt fotoalbum med bilder från händelsen.

– Man säger att vi hade tur, det var väl en jävla otur skulle jag vilja säga, säger Cedermark.

30 år har passerat sedan flygkraschen i Gottröra, men Ulf Cedermark som jobbade ombord på det störtande SAS-planet minns fortfarande detaljerna. Han var en av de tre som tog ned planet till marken.

Trots den traumatiska upplevelsen där Ulf Cedermark ådrog sig allvarliga skador och blev sängliggande i två veckor, återvände han till cockpit bara några månader efter olyckan.

– Jag fungerade som var tänkt i en sådan här situation, jag var som en datamaskin när haverikommissionen kom till sjukhuset och rabblade motorvärden och flyglägen, säger han.

Har kontakt med pilotkollegan

Ulf Cedermark har fortfarande kontakt med flera i besättningen, och på årsdagen brukar han och piloten Stefan Rasmussen höras. Ibland blir det känslomässigt, men de pratar om allt möjligt.

– Vi har ett speciellt band, vi är goda vänner, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.