Unga får sina nyheter via mobilen i första hand, visar rapporten från Nyhetsvärderaren. Foto: TT

Ungdomar väljer ”gammelmedia”

Uppdaterad
Publicerad

Unga stöter varje dag på nyheter i sina flöden som de bedömer som opålitliga och falska. Men tvärtemot vad många kanske trott läser och delar unga i första hand klassiska nyheter från etablerade medier.

Det visar utvärderingen av forskningsprojektet Nyhetsvärderaren, som gjorts i samarbete med bland annat Uppsala universitet.

I massexperimentet tog forskarna hjälp av tusentals gymnasieelever över hela landet för att undersöka dels vilka nyheter som rör sig i unga människors digitala nyhetsflöden och dels hur trovärdiga ungdomarna själva anser att nyheterna är.

Resultaten tyder på att tonåringarnas flöden domineras av traditionella nyheter om politik, ekonomi och brott från etablerade medier.

– Det var kanske lite förvånande att det var på pass mycket klassiska nyheter, och dessutom inte särskilt mycket information som kom från små konstiga propagandaapparater, säger Thomas Nygren, en av forskarna vid Uppsala universitet som står bakom projektet.

Granskade nyheter

I experimentet fick eleverna lära sig att källkritiskt granska nyheterna utifrån en vedertagen metod. Och resultatet visar att nyheter från etablerade medier generellt uppfattades som trovärdiga.

Men falska nyheter förekom också. En tredjedel såg varje dag nyheter som inte bedömdes som trovärdiga, och ungefär hälften såg sådana nyheter några gånger i veckan.

En av tio nyheter bedömdes av eleverna som starkt vinklad eller falsk.

Skvaller drar ner

Nyheter som typiskt sett inte bedömdes som trovärdiga kunde vara artiklar om invandring från eller via sajter som Infowars, Nya Tider och Flashback. Lägst trovärdighet generellt hade nyheter om livsstil, kost, hälsa och medicin.

Mobilen är främsta verktyget för att ta del av nyheter, och färre än hälften, fyra av tio, av nyheterna som eleverna valde ut kom från sociala medier.

I slutrapporten ingår svar från drygt 2 600 gymnasieelever. Eftersom skolor själva anmälde sig till undersökningen är resultatet inte helt säkerställt.

Mobilen främsta verktyget

Nio av tio använder mobilen för att ta del av nyheter. Sex av tio ser på tv, och hälften använder datorn. En fjärdedel läser papperstidningar och lite drygt var tionde lyssnar på radio.

En av tio elever delade nyheter via sociala medier varje timme. Hälften fick dagligen sådana nyheter, och en av fem delade nyheter någon gång i veckan. Drygt en av tio delade nyheter någon gång i månaden.

Nästan en tredjedel svarade att de varje dag såg nyheter som inte var trovärdiga i sina nyhetsflöden. Hälften såg sådana nyheter några gånger per vecka, en av fem sällan och en av femtio aldrig.

Nyhetsvärderaren är en del av Forskarfredag som genomför ett nytt massexperiment bland skolungdomar varje år.

Projektet är ett samarbete mellan Uppsala universitet och flera andra aktörer, och koordineras av den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet (VA).

Källa: Nyhetsvärderaren slutrapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.