Elever hjälper forskare att granska ungas nyhetskällor och lär sig samtidigt om källkritik. Foto: SVT/TT

Ungas nyhetskällor kollas upp

Uppdaterad
Publicerad

Falska nyheter, dold reklam och obekräftad information finns i ungdomars vardag, och nu ska Uppsalaelever vara med och ta reda på hur trovärdiga ungas nyhetskällor egentligen är.

Sociala medier, nya sajter, etablerade medier och utländska källor är en del av många ungdomars vardag. Ofta uppdateras informationen snabbt och det är inte alltid enkelt att avgöra vad som är falskt och sant. Men nu ska elever vara med och hjälpa forskare att ta reda på hur trovärdiga ungas nyhetsflöden egentligen är.

I en av ekonomiklasserna på Fyrisskolan i Uppsala håller eleverna på att ta fram olika nyheter som de hittat i sina sociala medier och så ska de bedöma deras trovärdighet.

– Just nu har vi hittat en nyhet från franska valet. Den är från Metro så vi kollar källorna, var de fått bilderna ifrån och var de fått sin information ifrån och så kollar vi om det stämmer med de andra källorna helt enkelt, säger Yasemin Ibrahim.

Forskare får elevernas data

Eleverna är med i en pilotstudie tillsammans med ett tiotal skolor i landet och testar en databas som heter  ”Nyhetsvärderaren”.  Bakom studien står bland annat den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet tillsammans med Uppsalaforskare.

– De granskar ju sina egna flöden på ett vetenskapligt sätt, och sen skickar de in informationen till oss så att vi kommer att få en bättre bild av vad det är som rör sig i ungas nyhetsflöden och hur trovärdig den informationen är.

Han hoppas att det här kommer att ge en bättre bild av ungas vardagliga nyhetskällor, säger Thomas Nygren, forskare vid Uppsala universitet.

– För att i dagsläget vet vi inte hur mycket som är sant eller falskt eller vinklat på olika sätt.

”Svårt att veta vems ord det är”

Förutom att hjälpa till att samla in data till forskare så får eleverna träning i källkritik på köpet.

– Jag tycker att det är ganska svårt. Oftast är den en sida som delar nyheten och så är det en annan sida som skrivit den och så kan de hänvisa till en massa andra sidor. Då är det svårt att veta var innehållet kommer ifrån och vems ord det är, säger Frida Wiborg.

Efter sommaren sätter studien igång på riktigt och forskarna hoppas att mellan 3000-5000 elever ska vara med.

– Jag tror att den här idén om att det sprids falska nyheter precis överallt och att det är ett jätteproblem nog kommer att få en nyansering när vi får de här dataresultaten ifrån hela Sverige, säger Thomas Nygren.

SE HELA INSLAGET HÄR: Ungas nyhetskällor kollas upp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.