Ungdomar döms för förberedelse till mordbrand – hovrätten river upp tingsrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

Tre ungdomar friades i Uppsala tingsrätt i januari, misstänkta för att ha planerat en mordbrand i oktober förra året. Men nu gör hovrätten en annan bedömning och ändrar domen.

Det var i oktober förra året som två ungdomar inhandlade bensin, spolarvätska och tändare på en bensinmack i Uppsala. Senare samma kväll dök en tredje ungdom upp med brännbar vätska utanför en bostad tillhörande en nära anhörig till Ismael Abdo, även kallad ”Jordgubben”. Han konfronterades av boende som ringde polisen.

Dagen efter greps alla tre och i december förra året åtalades de för förberedelse till grov mordbrand. I januari i år friades ungdomarna av tingsrätten. En av ungdomarna dömdes dock för ringa stöld.

Hovrätten ändrar domen

Åklagaren överklagade tingsrättens dom och hovrätten dömer nu ungdomarna för förberedelse till mordbrand.

Till skillnad från tingsrätten bedömer hovrätten att det står klart att ungdomarna förstod att det inhandlade materialet skulle användas till att anlägga en brand. Enligt hovrätten står det även klart att den tredje ungdomen förstod vilka föremål han hade med sig och att han vände om först när lampor vid byggnaden uppfattade rörelse och tändes.

Två av ungdomarna är tonåringar och döms till ungdomsvård medan den tredje ungdomen, som är myndig, döms till ett och ett halvt års fängelse.

Alla tre nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.