Okända substanser i nätspriten kan få förödande konsekvenser för konsumenterna som är så unga som 12 år. Foto: SVT

Ungdomsjouren: ”Försäljningen av illegala droger har exploderat på sociala medier”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun vill få stopp på den illegala handeln med nätsprit och andra droger som figurerar på sociala medier. Nyckeln är tydlig kommunikation med oroliga föräldrar och unga konsumenter.

”Köp sprit och få en joint på köpet”. Så kan det låta när försäljarna på sociala medier såsom Instagram langar olaga sprit och droger till unga. Okända substanser i nätspriten kan få förödande konsekvenser för konsumenterna som är så unga som 12 år.

– Dels är det en risk bara i att möta upp en okänd person. Sedan har du ingen aning om vad det är i spriten. I många fall blandas den ut med handsprit vilket kan ge katastrofala konsekvenser, säger Hilde Wiberg vid ungdomsjouren i Uppsala.

”Anmäl olaglig verksamhet till polisen”

Ungdomsjouren uppmanar föräldrar att anmäla om man upptäcker konton som ägnar sig åt illegal verksamhet. Oftast är det privatpersoner

Jenny Våhlin och Hilde Wiberg uppmanar oroliga föräldrar att söka hjälp om de misstänker sin ungdom för att handla illegalt på nätet. Foto: SVT

som  ligger bakom handeln.

– Många är chockade över hur deras barn kan sitta hemma och beställa sprit eller droger via sociala medier för att sedan få det levererat. Det finns en stor okunskap bland föräldrar som vi måste jobba bort med mer viktig och tydlig information, säger Hilde Wiberg.

Olika hantering från fall till fall

Att kontrollera sitt barns mobiltelefon kanske inte alltid känns rätt. Men man får göra en avvägning, säger Jenny Våhlin på Uppsala Ungdomscenter.

– Många tycker det känns jobbigt att behöva kontrollera sina barn. Men då kan man istället försöka föra en dialog kring vad de faktiskt gör på nätet. Fungerar inte det, ja då kanske man faktiskt måste titta, säger hon.

Är man orolig för sitt barn så kan man kontakta Ungdomscentrum, som kan ge råd till föräldrar hur man ska tänka inför att hamna i en otänkbar situation.

– Vi finns där för alla typer av frågor, det behöver inte ha hänt något för att man ska ringa oss, säger Jenny Våhlin.

Klockan 10 idag har du möjlighet att chatta med Jenny Våhlin här på svt.se/uppsala

Hit kan man vända sig för råd och stöd

Stöd för unga och föräldrar finns hos Ungdomscentrum i Uppsala. Här kan man boka ett samtal eller bara slå en pling för funderingar.

Telefon: 018-727 1550

Vill man lämna information kring otrygga platser eller komma i kontakt med socialarbetare som jobbar ute på fältet är det Uppsala Ungdomsjour man ska vända sig till.

Mail: uppsalaungdomsjour@uppsala.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.