På drygt tre år spelade mannen bort hela sin ekonomi, sin partners besparingar och finansierade mer spel med hjälp av snabblån. Jörgen Hettne, professor i handelsrätt och mannens ombud i det här målet, menar att Betsson fick alla signaler på att spelandet var långt ifrån sunt och borde ha agerat:
– Spelmarknaden har spårat ur, och i det här fallet menar min klient och jag att man har utnyttjat hans sjukdom, spelberoende.
Efter att mannen spelat bort nästan 300 000 kronor blev han VIP-kund i ett dotterföretag till Betsson och spelandet eskalerade.
– Han tog inte ut vinster utan spelade bort allt nästa dag. Vi lutar oss mycket i vår bevisning på den mejlkonversation som finns där man ser hur företaget tydligt uppmuntrar mannen att spela, trots varningsklockorna.
Företaget vill inte uttala sig
Företaget Betsson vill inte uttala sig innan domen, men har i förhandlingarna gjort klart och tydligt att man inte anser sig ha märkt något spelberoende hos mannen och man anser därmed inte ha brutit mot paragraf 33 i avtalslagen, den som handlar om tro och heder.
På onsdag eftermiddag offentliggörs domen vid Uppsala tingsrätt.
Hur mår din klient?
– Efter omständigheterna bra. Han beskriver sig själv som en nykter alkoholist i dag.
Se mer i klippet.
Spelmissbruk
Omkring 3–4 procent av Sveriges befolkning, 16–84 år, har någon form av spelproblem. Problemen är mera vanliga bland män, enligt Folkhälsomyndigheten.
Drygt 800 personer behandlades för problem relaterat till spel om pengar inom slutenvård eller specialiserad öppenvård 2021. Drygt tre av fyra var män.
På sajten spelpaus.se kan den som som vill stänga av sig från de spelbolag som har licens att bedriva spel om pengar i Sverige. För närvarande har drygt 90 000 personer gjort detta.
Via sajten stodlinjen.se kan den som spelar eller är anhörig till någon som spelar vända sig för vägledning och stöd.
Runtom i landet finns också olika stödgrupper, mer information finns bland annat på spelberoende.se och spelberoendegruppen.com.
(TT)