– Jag jobbar extra med det här, säger Mohammad Aljichi som står och klistrar lappar på böckerna på Dag Hammarskjöld-biblioteket. Foto: SVT

Här får 200 böcker i timmen ny märkning

Uppdaterad
Publicerad

Alla böcker i de öppna samlingarna ska få ny en ny märkning när universitetsbibliotekets utlåningssystem moderniseras. Det är ett monotont arbete och massor av extra arbetskraft har tagits in för att klara av jobbet i tid.

Som ett av de sista stora biblioteken i Sverige byter nu Uppsala universitet utlåningssystem för sina böcker. Under hela hösten gås böckerna igenom, var och en ska få ett nytt chip påklistrat på baksidan av pärmen.

– Just nu är det bara de öppna samlingarna vi jobbar med, men bara det är 750.000 böcker på våra tio olika bibliotek. Mest jobb är det på Carolina och på Karin Boye-biblioteket, de har ungefär 200.000 böcker var, säger Katarina Hjortsäter, projektledare.

Katarina Hjortsäter. Foto: SVT

Det gamla systemet med en streckkod på baksidan av varje bok har funnits i över 20 år. Syftet med det nya systemet är att göra utlåning och återlämning enklare, och få en bättre stöldmärkning.

Studenter jobbar extra

För att klara av att märka om böckerna under hösten jobbar 50 personer extra på biblioteken, många av dem är studenter.

– Jag jobbar extra med det här, jag fick tipset av en vän, säger Mohammad Aljichi som står och klistrar lappar på böckerna på Dag Hammarskjöld-biblioteket.

Eftersom arbetet är monotont får han bara jobba två timmar åt gången och max tre pass per dag. En ergonom har också anlitats för att ge tips och råd om hur arbetet ska utföras på bästa sätt.

Att byta utlåningssystemet kostar universitetet omkring sex miljoner kronor.

Den 15 januari nästa år ska det nya systemet införas. Och då har det också blivit lite bättre ordning och reda i universitetes bokhyllor.

– Ja, det är ju en fördel med att gå igenom allt – vi hittar en del böcker som är felplacerade, säger Katarina Hjortsäter.

Universitetesbiblioteket

Universitetsbiblioteket är egentligen tio olika bibliotek, där Carolina Rediviva är det största. Just nu byggs Carolina om, ett arbetet som ska vara färdigt hösten 2019.

Universitetsbiblioteket har många böcker magasinerade. Totalt uppgår samlingen till mellan fem och sex miljoner böcker, 1,7 miljoner av dem finns samlade i en databas och är därmed sökbara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.