Två personer står på en grön gräsyta med träd i bakgrunden, iförda varma kläder. Till höger syns en mörk väg som sträcker sig in i natten, belyst av sporadiska ljus längs sidan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkomröstning ett steg närmare – Tierpslistan vill bevara gatlyktor som är på väg att tas ned. Foto: Mats Hedström/SVT

Upplyst eller nedsläckt – folkomröstning om gatlyktor i Tierp ett steg närmare

Publicerad

Striden om hur upplyst eller nedsläckt Tierps kommun ska vara är inte avgjord. Partiet Tierpslistan är nära att få till en folkomröstning som kan rädda kvar gatlyktorna utanför kommunens tätorter.

Tierps nya belysningsplan klubbades i november 2023. En konsekvens av den är att omkring 1 600 gatlyktor av totalt 6 200 i Tierps kommun tas ned under en fyraårsperiod.

Orsakerna är flera. Ett mindre antal av dem har ruttna stolpar, andra tas bort för att Vattenfall vill gräva ned ledningarna. Enligt de den nya belysningsplanen garanterar kommunen bara gatlyktor i tätorter med 50 eller fler invånare, eller i tillväxtområden med 40 eller fler invånare.

– Kommunen måste tillämpa likställighet. Ansvarar vi för en gatlykta utanför en gård – kan alla gårdar kräva en egen gatlykta, säger Emma Lokander (M), ordförande i utskottet samhällsbyggnad.

”Hoppas på folkomröstning snart”

Men ett så kallat folkinitiativ, med stöd av det lokala partiet Tierpslistan, har samlat in namnunderskrifter till stöd för en folkomröstning om att bevara gatlyktorna på landsbygden, något som Arbetarbladet rapporterat om.

– Vi har lämnat in listor med 2 500 giltiga namnunderskrifter. Det är mer än de tio procent av de röstberättigade som krävs för att kommunfullmäktige ska ta ställning till om det blir en folkomröstning, säger Mio Tastas Viktorsson, gruppledare för Tierpslistan.

I nuläget är det inte bestämt när fullmäktige tar ställning till begäran om en folkomröstning.

I klippet: Utan gatlyktor – så mörkt blir det på landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.