Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lågt rankad studentstad – men bäst studentliv. Hör varför Uppsala rankas lågt som studentstad, och om kategorin där staden är bäst i Sverige. Foto: Georg Camitz/SVT

Uppsala en av Sveriges sämsta studentstäder – enligt ny rankning

Uppdaterad
Publicerad

Trots stadens välkända universitet är Uppsala inte en av Sveriges bästa studentstäder. Enligt Studentums nya undersökning är staden inte ens topp 20. Uppsala kommer så långt bak som på en 27:e plats av 34, bakom bland annat Kiruna, Eskilstuna och Karlskrona.

Ännu en gång sjunker Uppsala på Studentums lista över Sveriges bästa studentstäder. I fjol landade man på plats 21, men nu har man alltså sjunkit ytterligare sex placeringar.

– Det är ändå förståeligt att vi har hamnat där vi har hamnat, säger Linnea Rydén, vice ordförande för Uppsala Studentkår.

Studentliv i Uppsala

Dåliga möjligheter till jobb

Den främsta anledningen till den låga placeringen är möjligheterna till jobb. Uppsala är den stad med sämst karriärmöjligheter efter examen i hela landet. Staden kommer även på plats 30 i rankningen av möjligheter till extrajobb.

– Vi behöver bli betydligt bättre på att berätta för studenter vilka jobbmöjligheter som finns, säger Ehsan Nasari (C), andre vice ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Bäst på studentliv

I en kategori är dock Uppsala allra bäst: studentlivet, som mäter utbudet av aktiviteter som arrangeras av nationer, studentkårer, och föreningar. När det gäller möjlighet till masterutbildning hamnar Uppsala på en andra plats.

De två kategorier där Uppsala presterar bäst är dock också de två kategorier som väger lättast i Studentums sammanställning.

Sveriges bästa studentstäder 2024 enligt Studentum

1. Linköping

2. Stockholm

3. Kalmar

4. Karlstad

5. Sundsvall

...

27. Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studentliv i Uppsala

Mer i ämnet