I ett inlägg på rektorsbloggen har Uppsala universitets Anders Hagfeldt tagit avstånd från den eventuella nya anmälningsplikten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: rektor Anders Hagfeldt förklarar varför han ger sig in i debatten nu. Foto: Emilia Berggren Sörlin

Uppsala universitets rektor tar avstånd från eventuell anmälningsplikt: ”Forskningen i fara”

Publicerad

Sedan regeringen beslutade att utreda möjligheten att införa anmälningsplikt av papperslösa för offentligt anställda har debatten gått varm. Nu har Uppsala universitets rektor, Anders Hagfeldt, tagit ställning i frågan.

– Ett universitet har som kärnvärden demokrati och mänskliga rättigheter. Det är klart vi är en demokratisk institution och det är därför det är viktigt att ta debatten tidigt, säger Anders Hagfeldt.

Tidöpartierna har kommit överens om att stärka återvändandeverksamheten och utredningen ska senast redovisas i september 2024. Bland annat ska möjligheten att införa anmälningsplikt för offentligt anställda utredas, vilket betyder att personal inom till exempel sjukvården kan behöva informera Migrationsverket och polisen om de kommer i kontakt med patienter utan uppehållstillstånd.

”Vad är vår roll”

– Bland studenter och anställda upplever jag en oro. Vi har blivande läkare, blivande sjuksköterskor, barnmorskor och så vidare som kommer ut i sjukvården och undrar hur de ska hantera de här sakerna, säger Anders Hagfeldt.

I universitets rektorsblogg skriver Anders Hagfeldt ”det finns en myndighet – polisen – som ska agera polis. Låt dem göra sitt jobb och andra myndigheter sitt. Det är en bra ordning.”

– Vi som universitet har ju rollen att forska med öppna och kritiska frågor för att få in kunskap och utbilda studenter. Migrationsverket och polisen har andra roller, så jag tycker att det är viktigt att få fram – vad är vår roll i det här och vad är polisens roll?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.