– I det akuta läge vi befinner oss i måste vi i alla fall våga utreda saken: Hur skulle det kunna se ut och vilka konsekvenser skulle det kunna få? säger Sunita Memetovic, advokat.
Argumenten hon för fram i en debattartikel i UNT nyligen är bland annat att Sverige ligger i toppskiktet i statistiken över narkotikadödligheten i EU. Många ungdomar har en liberal syn på cannabis, menar hon, och att den illegala narkotikamarknaden i sin tur skapar gängkonflikter och skjutningar.
Sunita Memetovic ansluter sig därmed till åsikter som flertalet yrkesverksamma från olika discipliner uttryckt, till exempel nyligen kriminologiprofessorn Henrik Tham. Även Folkhälsomyndigheten har i en rapport 2020 föreslagit att ”narkotikastrafflagen inklusive kriminaliseringen av eget bruk från 1988 behöver utvärderas”.
Beroendeforskare: ”Förenklade slutsatser”
Men beroendeforskaren vid Uppsala universitet, Fred Nyberg, menar tvärtom att legalisering vore helt fel väg att gå. Hälsoriskerna är för stora, enligt honom. Skadeeffekterna på hjärnan av användning och ökade risker för våldsutsatta kvinnor är ett par risker han pekar på.
Dessutom har de poliser han haft kontakt med givit bilden att legalisering inte skulle stävja gängbrottsligheten.
– Då ägnar de sig åt annan kriminalitet i stället, säger Fred Nyberg, professor emeritus i biologisk beroendeforskning.
Tyskland är ett av länderna där legalisering nu utreds, i Uruguay och i Kanada är det redan genomfört. Utfallet av legaliseringen i olika länder tolkar Memetovic och Nyberg helt olika.
Hör fler argument för och emot legalisering i videon ovan.
Många narkotikadödsfall upptäcks
Sverige har sedan ett antal år legat i toppskiktet när det gäller narkotikarelaterade dödsfall sett till landets befolkning i Europa. Ländernas mätningar är dock så olika att det enligt experter är svårt att direkt jämföra.
I Sverige har man sedan ett antal år mätmetoder som gör att en stor del av narkotikadödsfallen upptäcks, vilket inte alla länder har.
Antalet narkotikadödsfall i Sverige är fler i dag än för tjugo år sedan.
Källa: Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola