Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorn i infektionsmedicin ger julklappstips i klippet ovan. Foto: Gorm Kallestad

Uppsalaprofessorn: ”Julen är rena loppcirkusen för infektionssjukdomar”

Publicerad

Julfirandet närmar sig i takt med att kurvan för influensa stiger i Uppsala län. Spridningen av covid-19 har nått sin platå och nu uppmanar smittskyddsläkaren att ha handsprit på julbordet.

Det är framför allt de äldre och de yngre som riskerar att bli allvarligt sjuka i luftvägsinfektioner så som covid-19 och influensa. Även RS-viruset och vinterkräksjukan florerar i samhället men har inte samma dramatiska uppåtgående kurva som influensan.

– Handsprit på julborden, det var populärt under pandemin men det hjälper, säger hon.

På en sjudagarsperiod har cirka 50 personer blivit så pass sjuka i någon typ luftvägsinfektion att de vårdas på sjukhus.

Antalet människor som kommit till Akademiska sjukhuset av andra orsaker testas också för luftvägssjukdom. Av dem har 200 personer positiva testsvar men vårdas inte på sjukhuset av den anledningen.

Julen är en loppcirkus

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin på Uppsala universitet, står fast i att om man är sjuk så ska man stanna hemma.

– Julen är rena loppcirkusen för infektionssjukdomar, säger han.

Det känns som att du känner väldigt starkt för att man ska stanna hemma från julfirandet om man är sjuk – vad beror det på?

– Jag har sett så många tragiska fall. Det har varit riktigt jobbigt och sorgligt där man inser att de här människan hade faktiskt kunna ha några fina år till om man bara hade varit lite försiktigare mot varandra.

Så skyddar du dig och andra från smitta:

• Tvätta/ sprita händerna

• Stanna hemma vid symtom som hosta och feber

• Vaccinera dig mot covid-19 och influensa

Källa: Björn Olsen, professor i infektionsmedicin på Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.