– Det här är en markering av kommunen att inte låta sig påverkas och styras av drev och politiska utspel. Det finns lagstiftningar och konventioner i EU och FN som garanterar religiösa minoriteters frihet. När det här prövas mot lokala bestämmelser så är det en väldigt viktig markering att inte påverkas av populistiska utspel och värna om lagen.
Det säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, om beskedet.
Osäker på dominoeffekt
En gång i veckan, på fredagar, kommer Växjömoskén få sända ut böneutropet via högtalare – och blir därmed den tredje moskén i Sverige att få göra det.
Men Mohammad Fazlhashemi är osäker på om beslutet kommer leda till att fler muslimska församlingar väljer att ansöka om tillåtelse för böneutrop.
– Det är svårt att säga om det finns någon dominoeffekt, men jag tror inte att alla församlingar i samhället kommer börja ansöka om det här. Det kan finnas en möjlighet att en och annan prövar det här, men vissa församlingar har inte alls ett behov för det och nöjer sig med spela det inomhus, säger han.
Varför skulle de inte vilja ha böneutrop utåt?
– Man vill kanske inte ha hela det här ståhejet omkring sig som det varit i Växjö. Sånt här triggar i gång dem mer våldsbejakande grupperna på högersidan och det vill man inte gärna ta på sig. De vill kunna gå till sina moskéer i lugn och ro.