Tioårsdagen firades med en dog-walk där hundar och förare presenterade sitt arbete inom kommunens vård-och omsorgsarbete.
– Det känns jätteroligt att vi firar tio år, jag är väldigt stolt, säger Mia Boivie utvecklingsledare vårdhundsverksamheten Uppsala kommun.
För att bli en vårdhund finns vissa krav och tester som hunden måste genomföra.
– Hunden gör ett lämplighetstest där man tittar på socialiteten, träningsbarheten, miljöstabiliteten och hundens vilja att samarbeta med människan, säger hon.
Skapar relationer och motiverar
Det finns totalt 13 certifierade vårdhundar och fem vårdhundsförare i kommunen. Hundens förmåga att motivera till känslolägen och olika aktiviteter är överlägsen människans, enligt Mia Boivie.
– Hunden skapar relationer med personer som gör att man glömmer bort sina oförmågor och att man börjar göra saker utan att tänka på det.
”Hunden har en otrolig styrka inom vården”
Vårdhundsverksamheten anser att hunden har en självklar plats i vården eftersom att den kan göra så mycket för den enskilde som är viktigt.
– Vår framtidsvision är att fortsätta visa vårdhundens otroliga styrka inom vården. Vi har nya målgrupper och vi börjar redan till hösten, säger Mia Boivie.