– Det är fantastiskt roligt, och viktigt för elevernas rätt till bra skolmat att visa att vi tar skolmaten på allvar. Jag har visat att man med enkla medel kan sätta skolmatsfrågan på agendan och sätta guldkant på tillvaron i restaurangen, säger Nannaskolans rektor Henrik Ljungblom, på väg hem från galan i Göteborg.
Nannaskolan tog hem priset som Årets skolrestaurang för andra året i rad och juryn la i sin motivering fokus på personalens engagemang, kompetens och vilja att visa lunchen som ett viktigt inslag i skoldagen.
”Lunchen är en samlingsplats för eleverna”
– När gemene man går ut för att äta gott så väljer man en restaurang där det är rent och snyggt och trevligt på. Eleverna är ute efter samma sak, men de kan inte välja. Då måste man ha respekt och göra det man kan, för lunchen är en samlingsplats för eleverna, där det ska vara trevligt att äta och umgås med sina kollegor, säger Henrik Ljungblom.
Klarar ni av att hålla i det här då, eller sätter det press på personalen?
– Det går absolut att hålla i det. Nu visade vi att det inte var någon lyckoträff att vi vann förra året. Man får väldigt mycket tillbaka av eleverna och dem andra som äter och uppskattar mat. Det är lätt att hålla i det när man får sån bra feedback.
Flera nominerade från Uppsala
Köks- och restaurangansvarig Pitpiengpen Uddén på Nannaskolan kom på tredje plats i kategorin Årets skolkock.
Om Årets förskolekök kom Årstaparkens förskola på 6:e plats och Vintergatans förskola på 13:e plats.
Domarringens skolas restaurang kom på 10:e plats i kategorin Årets skolrestaurang.
Daniela Lorenz, köks- och restaurangansvarig på Restaurang Leopold kom på 9:e plats i kategorin Årets seniorkock i White Guide Senior.