De vinnande rätterna var en örtmarinerad kyckling med matkornsrisotto, bönbiffar med örtpasta samt frisk lins- och äppelsoppa med frötoppning. Juryn lyfter i motiveringen fram att ”Det vinnande skolkockslaget har visat upp ett genuint matlagningskunnande tillsammans med ett stort engagemang för en mycket väl fungerande skolmåltid”.
– Det här är ingredienser och kryddor som de flesta har hemma, det är ju skolmat det handlar om så man ska inte krångla till det, säger Patti Uddén.
Personalen äter i skolmatsalen
Det är inte första gången Nannaskolans restaurang prisas. Förra året tilldelades skolköket priset White Guide Junior.
Henrik Ljungblom är rektor på Nannaskolan. Han menar att skolledningens engagemang är avgörande för att man ska kunna ha bra skolmat.
– Vi har samma pris per måltid som andra skolor i Uppsala. Råvarukostnaden är 8,20 kronor per portion. Men vi är mycket engagerade i skolmaten. Bara det faktum att man själv äter i matsalen varje dag gör att man är delaktig i arbetet, säger Henrik Ljungblom.
”Barn vill se vad de äter”
Patti Uddén berättar att den rätt som barnen är mest förtjusta i är skolkökets vegetariska quesadillas med örtpotatismos, riven ost, hemmagjord sala och linskräm. Hon har även små knep för att få barnen att äta fisk.
– Barn vill se vad de äter. Man ska inte gömma fisken under en massa sås eller ost. I stället ska man till exempel göra en fiskgratäng med bara en lätt sås och lite örter.