Frisk lins- och äppelsoppa med frötopping (4 portioner)
Ingredienser
85 gram gröna linser
85 gram purjolök
1 klyfta vitlök
1 matsked rapsolja
2 äpplen
1 deciliter krossade tomater
2 deciliter vatten
½ deciliter créme fraiche
Persilja
Basilika
Curry
Salt
Svartpeppar
Solrosfrön
Pumpakärnor
Färskost blandad med lite ingefära
Så här gör du:
Lägg linser i blöt och koka dem mjuka i nytt vatten. Hacka purjolöken. Hacka och fräs vitlök med purjolök i lite olja. Skala och skär äpple i bitar. Tillsätt tomat och äpple och låt koka tills allt är mjukt. Smaksätt med kryddor och tillsätt linserna. Låt bli varmt och mixa till en slät soppa. Blanda ner créme fraiche.
Rosta fröna i ugnen några minuter. Servera dem som topping i soppan. Servera med hembakat bröd och en klick färskost med ingefära.
För att ta vara på allt och minska på svinnet: mixa äppelskalet till en slät puré och smaksätt till exempel en salladsdressing med.
Recept: Nannaskolan