Foto: Martina Holmberg/TT

Vinnarreceptet: Frisk lins- och äppelsoppa med frötopping

Uppdaterad
Publicerad

Pröva att laga en av Nannaskolans vinnarrätter till fredagskvällens helgmys.

Frisk lins- och äppelsoppa med frötopping (4 portioner)

Ingredienser

85 gram gröna linser

85 gram purjolök 

1 klyfta vitlök 

1 matsked rapsolja 

2 äpplen 

1 deciliter krossade tomater

2 deciliter vatten 

½ deciliter créme fraiche

Persilja 

Basilika 

Curry 

Salt 

Svartpeppar 

Solrosfrön 

Pumpakärnor 

Färskost blandad med lite ingefära

Så här gör du:

Lägg linser i blöt och koka dem mjuka i nytt vatten. Hacka purjolöken. Hacka och fräs vitlök med purjolök i lite olja. Skala och skär äpple i bitar. Tillsätt tomat och äpple och låt koka tills allt är mjukt. Smaksätt med kryddor och tillsätt linserna. Låt bli varmt och mixa till en slät soppa. Blanda ner créme fraiche.

Rosta fröna i ugnen några minuter. Servera dem som topping i soppan. Servera med hembakat bröd och en klick färskost med ingefära. 

För att ta vara på allt och minska på svinnet: mixa äppelskalet till en slät puré och smaksätt till exempel en salladsdressing med.

Recept: Nannaskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.