En kvinna med långt, blont hår står framför en mikrofon och pratar under en presskonferens.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gör mig väldigt ledsen och besviken över att vi inte har lyckats”, säger förvaltningsdirektör Lenita Granlund, om våldtäkterna i hemtjänsten. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Ursäkten efter våldtäktslarm: ”Inte skyddat mot våldsutövare”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun ber nu om ursäkt efter larmen om sexuella övergrepp av anställda inom hemtjänsten. På torsdagens presskonferens presenterades en rad åtgärder.

– Vi har inte kunnat skydda våra brukare mot våldsutövare, säger förvaltningsdirektör Lenita Granlund.

Äldrenämndens ordförande Tobias Smedberg (V) och vård- och omsorgsförvaltningens förvaltningsdirektör Lenita Granlund ber nu om ursäkt till de drabbade som ska ha utsatts för sexuella övergrepp inom hemtjänsten.

– Jag vill rikta ett förlåt från kommunen för att vi inte har lyckats skydda dig från våldsutövare, säger Tobias Smedberg på en pressträff.

– Det gör mig väldigt ledsen och besviken över att vi inte har lyckats, säger Lenita Granlund.

Ursäkten följer efter UNT:s avslöjande om att två äldre kvinnor som har hemtjänst genom Uppsala kommun ska ha utsatts för sexuella övergrepp av anställda.

Anställd fick fortsätta besöka 84-åring trots larm

En av de drabbade, en 84-årig kvinna, har berättat för tidningen hur hon våldtogs av den anställde tidigare i våras. Trots larm till kommunen, om att mannen bland annat ska ha blottat sig och betett sig obehagligt, fick han fortsätta besöka henne i hemmet.

Mannen är i dag avskedad från sitt jobb inom äldrevården. Men han nekar själv till brott och förundersökningen är nedlagd till följd av brist på bevis.

– Det är djupt tragiskt, säger Lenita Granlund om händelsen på torsdagens pressträff.

Sätter in åtgärder

Tobias Smedberg beskriver de allvarliga händelserna som det värsta han har varit med om som politiker. Kommunen har nu gjort en intern utredning och sätter i samband med det in en rad åtgärder.

– Det kommer framöver att krävas utdrag ur belastningsregistret för alla som söker jobb i hemtjänsten och rutinerna ska även stärkas, säger han.

Man ska även tillsätta en extern granskning av kommunens arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.