Foto: SVT

Vägen tillbaka efter trädolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem månader på sjukhus fick Madléne komma hem till Heby igen. Men vägen till att klara sig själv är lång.

– Det är jätteskönt att vara hemma. Man får prova på nya saker och testa vad man kan göra, säger Madléne.

Efter fem månader på sjukhus fick hon åka hem till villan i Heby i december. Hon dammsuger och lagar mat, men måste vila från rullstolen mellan varven. Vissa anpassningar har gjorts i hemmet, men än är det mycket som återstår. Hela köket ska byggas om så att hon kan höja och sänka spis och diskbänk. I badrummet går handfatet redan att justera i höjdled, men det fattas fortfarande armstöd vid toaletten. Det ska även byggas en ramp från huset ut mot gatan.

Olyckan på Siggefora camping

I klippet ovan kan du höra Madléne berätta om vägen tillbaka.

Förlamad från bröstet

Det var i början av juli 2016 som Madlénes liv ändrades för all framtid. Hon och maken campade på Siggefora camping, som de gjort i tolv års tid. I samma stund som Madléne kliver ut i förtältet för att gå och bada fälls en över 20 meter hög gran intill campingen. Den faller rakt ner på Madléne som överlever troligen tack vare att granen först träffar parets skåpbil. Men hennes femte och sjätte ryggkota krossades. Sedan dess är hon förlamad från bröstet och nedåt.

Det hade inte förvarnats om avverkning vid campingen och inga avspärrningar var gjorda. Händelsen utreds av polis och åtal kommer med största sannolikhet att väckas.

– Jag tycker att det är bra att det blir åtal, att det blir markerat att det var väldigt mycket som inte har skötts som det ska.

”Bara att skaka av sig”

Men åtalet är inget som upptar en stor del av hennes tid.

– Det är så mycket i vardagen som tar upp min tankevärld, hur man ska lösa saker och ting, säger Madléne.

Madléne medger att hon ibland har mörka tankar om det som hände.

– Man kommer på saker, att det här kommer jag inte kunna, men det är bara att skaka av sig. Jag upptäcker att jag kan göra mycket mer än jag vad jag trodde, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olyckan på Siggefora camping

Mer i ämnet