Vårdhunden Livia är barnsjukhusets nya tillskott

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska barnsjukhuset har redan clowner och lekterapi, men inom kort kommer deras nya tillskott Livia att finnas till för barnen.

Satsningen görs inom ramen för en forskningsstudie, den första i sitt slag inom svensk barnsjukvård, enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

– Syftet är att utvärdera hälsoeffekter på sjuka barn, men också hur föräldrar och vårdpersonal påverkas. Vi vill se hur vårdhunden kan användas som komplement till medicinsk behandling. Om resultaten faller väl ut kan detta komma alla sjuka barn som önskar hundkontakt tillgodo genom att vårdhund skrivs på remiss, säger Ann Edner, överläkare på neonatalavdelningen, som genomför studien tillsammans med Maria Lindström Nilsson, barnsjuksköterska och doktorand på 95B.

Mer forskning behövs

Förutom närheten till föräldrar har barn som vårdas på sjukhus ett stort behov av att leka. Allt mer forskning pekar på betydelsen av komplementär behandling som lek- och bildterapi, clowner och musik. Men forskarna betonar att det behövs mer forskning på området, både vad gäller rent medicinska effekter och barnens, föräldrarnas och vårdpersonalens upplevelser.

– Även i svåra, stressande livssituationer har hundarna visat sig kunna lindra känslan av ensamhet, minska depression och göra människor mer benägna att söka kontakt med andra. Inom palliativ vård vid livets slutskede har de visat sig kunna ge tröst, motivation och trygghet. Redan på 1800-talet lyfte Florence Nightingale fram betydelsen av kontakt med djur och natur för svårt sjuka patienter i skriften ”Notes on nursing what it is and what it is not”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.