Neil Price vid Uppsala universitet får totalt 50 miljoner kronor fördelat över 10 år för forskningsprojektet ”vikingafenomenet”. Programmet är ett tio-årigt forskningsprojekt om början till vikingatiden – som kommer att omfatta en stor grupp internationella forskare.
– Att få det här forskningsanslaget från Vetenskapsrådet hedrar hela vår institution och vår forskningsmiljö. Det här betyder väldigt mycket för arkeologisk forskning allmänt i Sverige, skriver Neil Price, professor i arkeolog vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Leds av Uppsala och Stockholm
Forskningsprojektet vikingafenomenet kommer att ledas av Neil Price, tillsammans med Uppsalaarkeologen John Ljunkvist och Charlotte Hedenstierna-Jonson, forskare vid institutionen för arkeologi och antikens kultur Stockholms universitet – och är tänkt att ge en bättre bild av varför dagens Sverige ser ut som det gör. Detta genom att kartlägga Sveriges första vikingar.
– Forskningsprojektet handlar om början till vikingatiden. Vilka var vikingarna, till skillnad från den ”vanliga” befolkningen i dåtidens Norden? Varför började skandinaver åka ut på omfattande vikingatåg just vid andra hälften av 700-talet? Vilket samhälle kom de ifrån och återvände till, hur fungerade deras ekonomi?, skriver Neil Price.
”Identitetsskapande”
Med svaren hoppas forskarna också kunna sätta ljus på föreställningen av vikingarna. Detta då vikingar genom seklen oftast använts som identitetsskapande.
– En viktig del i forskningsprogrammet är att studera hur vi har använt oss av vikingafenomenet under alla sekler av identitetskonstruktioner efter vikingatiden. Med tanke på världsläget har det aldrig varit så aktuellt med ett historiskt perspektiv på nutiden och framtiden, skriver Neril Price.
En central del av programmet kommer att utgå ifrån Valsgärdegravfältet i Uppland. Platsen se som en av Sveriges största arkeologiska skatter, då det är bland det mest omfattande båtgravfältet som hittats. Forskningen ska därefter kompletteras med undersökningar gjorda i Estland.
Om rådsprofessorsprogrammet
Syftet med Vetenskapsrådets rådsprofessorsprogram är att skapa förutsättningar för de mest framstående forskarna att bedriva långsiktig forskning med stor potential och stort risktagande. Bidraget ska också möjliggöra etablering och uppbyggnad av en forskningsmiljö av högsta kvalitet.
Källa: Uppsala universitet