Hon började äta p-piller under andra halvan av tonåren. Idag äter hon en femte variant, efter att de fyra första sorterna gav henne olika biverkningar. Hon fick humörsvängningar och grät, brösten ömmade och den tredje sorten gav henne mellanblödningar i över ett år.
– Där och då kände jag mig tacksam över att jag fick hjälp och fick ett preventivmedel, men när man har ätit dem ett tag händer ju saker med kroppen och då hade jag önskat mer information. Det är svårt att veta vad man ska fråga efter när man testar ett nytt läkemedel, säger Viktoria Jansson.
Vågade inte fråga om blodpropp
Enligt 1177 bör någon som har en familjemedlem som haft en blodpropp inte äta p-piller som innehåller östrogen. Det tog Viktoria fem år innan hon vågade fråga sina föräldrar om någon i deras familj haft en blodpropp.
– Det fanns ju inte tack och lov. Men man ska våga fråga, till exempel prata med sina föräldrar eller någon på skolan, för det kände ju jag lite att jag inte vågade, säger Viktoria Jansson.
Om p-piller:
- P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag.
- Sekretet i livmoderhalsen blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.
- År 2022 expedierades 1 366 436 korttidsverkande preventivmedel (p-piller, vaginalring, plåster och p-spruta) i Sverige.
- I vissa regioner är receptbelagda preventivmedel billigare eller gratis om du är under 26 år.
Källa: Socialstyrelsens statistikdatabas för läkemedel/1177.se