Kvinna håller upp en bipacksedel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Viktoria Jansson berätta om sin upplevelse av att äta p-piller. Foto: William Kvist/SVT

Viktoria har bytt p-piller fyra gånger – biverkningarna var för jobbiga

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet har släppt flera nya studier om biverkningar av p-piller. De visar på risk för depression och blodpropp men också skydd mot ledreumatism. För många unga kvinnor är biverkningar av p-piller vardag – så även för Viktoria Jansson.

– Jag hade hört från kompisar att de första man får alltid är de värsta, säger Viktoria Jansson.

Hon började äta p-piller under andra halvan av tonåren. Idag äter hon en femte variant, efter att de fyra första sorterna gav henne olika biverkningar. Hon fick humörsvängningar och grät, brösten ömmade och den tredje sorten gav henne mellanblödningar i över ett år.

– Där och då kände jag mig tacksam över att jag fick hjälp och fick ett preventivmedel, men när man har ätit dem ett tag händer ju saker med kroppen och då hade jag önskat mer information. Det är svårt att veta vad man ska fråga efter när man testar ett nytt läkemedel, säger Viktoria Jansson.

Vågade inte fråga om blodpropp

Enligt 1177 bör någon som har en familjemedlem som haft en blodpropp inte äta p-piller som innehåller östrogen. Det tog Viktoria fem år innan hon vågade fråga sina föräldrar om någon i deras familj haft en blodpropp.

– Det fanns ju inte tack och lov. Men man ska våga fråga, till exempel prata med sina föräldrar eller någon på skolan, för det kände ju jag lite att jag inte vågade, säger Viktoria Jansson.

kvinna som håller en karta med tabletter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Blodproppar och depression – så ska du tänka kring p-piller Foto: Beate Oma Dahle

Om p-piller:

  • P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag.
  • Sekretet i livmoderhalsen blir segt och tjockt, vilket gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern.
  • År 2022 expedierades 1 366 436 korttidsverkande preventivmedel (p-piller, vaginalring, plåster och p-spruta) i Sverige.
  • I vissa regioner är receptbelagda preventivmedel billigare eller gratis om du är under 26 år.

Källa: Socialstyrelsens statistikdatabas för läkemedel/1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.