Provocerad vulvodyni drabbar främst unga kvinnor och innebär en brännande smärta när slemhinnan runt slidöppningen berörs, exempelvis vid sex. Två analyser från Socialstyrelsen visar på brister inom vården och ligger till grund för 18 nya riktlinjer för smärttillståndet.
– Den är ojämlik över landet, det finns inte tillgång till specialiserad vård överallt, säger Jenny Halldén, projektledare på Socialstyrelsesn.
I tillägg till det kan det också vara långa väntetider för att få diagnos och behandling, och det saknas kunskap i ämnet.
Hjälp för olika stadier
De nya riktlinjerna är till för beslutsfattare och ska fungera som stöd till hälso-och sjukvårdspersonal. De handlar exempelvis om diagnostik, behandling med olika typer av läkemedel, fysioterapi och stödjande samtal. Och är uppdelade i bas-, fortsättning- och specialiserad behandling med stöd för vilka åtgärder som kan ges i det olika stadierna.
De innehåller även en checklista, som kan fungera som ett hjälpmedel för vården att ställa rätt diagnos.
Projektet är en del av regeringens satsning på kvinnors hälsa.
I klippet hör du hur riktlinjerna kommer göra det bättre för kvinnor.
Om vulvodyni
Provocerad vulvodyni är ett smärttillstånd som främst drabbar unga kvinnor. Många får en intensiv smärta vid vaginalt sex, och ofta påverkas också vardagsaktiviteter och det allmänna välbefinnandet. Det är oklart hur många som drabbas, men drygt 9 procent av alla kvinnor rapporterade lång och svår samlagssmärta i en nationell enkätundersökning från 2003.
Källa: Socialstyrelsen