I den nya organisationen ska alla barn i tätorten gå från förskola till årskurs tre på Strandvägsskolan. Foto: SVT

1100 vill ha folkomröstning om skolan i Filipstad

Publicerad

Det blir troligtvis en folkomröstning om skolans organisation i Filipstad. Cirka 1 100 namn med krav på folkomröstning har en föräldragrupp i kommunen samlat in.

– Vi är glada och stolta över att vi klarat det här trots coronatider när det inte funnits platser med stora folksamlingar där vi kunnat träffa folk, säger Johan Sundström, en av föräldrarna som tagit initiativ till namninsamlingen.

Johan Sundström säger att de mötts av ett stort folkligt engagemang.

För att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige krävs cirka 850 namnunderskrifter.

I morgon, torsdag, ska underskrifterna med kravet på en folkomröstning lämnas till kommunpolitikerna i Filipstad.

– Vi räknar med att det här tas upp på nästa kommunfullmäktigemöte, säger Johan Sundström.

Klasserna splittras

Föräldragruppen med sina namnunderskrifter kräver att skolorganisationen ligger fast som idag. Det handlar i första hand om Strandvägsskolan och Åsenskolan.

I den nya organisationen ska alla barn i tätorten gå från förskola till årskurs tre på Strandvägsskolan. Elever mellan fjärde och sjätte klass ska gå på Åsenskolan.

– Alla skolklasser kommer att splittras upp vilket innebär att hälften av barnens klasskamrater försvinner till andra klasser och väldigt många får byta lärare och skolmiljö. Vi tycker inte att det höjer kvalitén på något sätt för våra barn, säger Johan Sundström.

Ny skola 2022

Kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S), säger att kommunen givetvis ska följa de regler som gäller för lokala folkomröstningar.

– Men det blir lite konstigt eftersom det finns beslut om organisationen och om att det ska byggas en ny skola.

Den nya skolan ska stå klar 2022, enligt planerna.

Om lokal folkomröstning

Hur den styrande majoriteten bestående av socialdemokrater och vänsterpartister ska agera inför en folkomröstning är oklart. Och om de tänker rätta sig efter resultatet.

– Vi har inte diskuterat hur vi ska göra när det gäller den här frågan, säger Åsa Hååkman Felth.

En lokal folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade i en kommun begär det och om inte två tredjedelar av närvarande ledamöter i fullmäktige motsätter sig det.

Enligt Johan Sundström har flera av oppositionspartierna uttryckt att de inte tänker rösta mot kravet på en folkomröstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.