Ett tåg kör mot kameran på en järnväg omgiven av stolpar och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringarna i såväl Norge som Sverige har ställt sig positiva till projektet. Men några pengar har inte satts av för att det ska kunna förverkligas. Nu kräver tre handelskamrar besked av regeringen. Foto: SVT

Regeringen pressas på svar om snabbtåg Stockholm-Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Nu sätter handelskamrarna i Värmland, Mälardalen och Stockholm press på regeringen att leverera besked om finansieringen av tågsatsningen Stockholm-Oslo 2.55.

– Vi vill inte ha ytterligare en förlorad mandatperiod, säger Hans Albrektsson som är näringspolitiskt ansvarig på Handelskammaren Värmland.

Bolaget som driver arbetet med att skapa en snabb tågförbindelse mellan Stockholm och Oslo bildades för nio år sedan och ägs av Värmlands, Örebro och Västmanlands regioner tillsamman med Karlstads och Västerås kommuner. Målet är att man tågledes ska kunna ta sig mellan Stockholm och Oslo på under tre timmar.

– Vi är tre handelskamrar och representerar uppåt 3 500 företag som står bakom det här. Fördelarna är tydliga, lösningarna finns, nu behöver det här verkställas, säger Hans Albrektsson.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD), som besökte Karlstad under fredagen, uttryckte en positiv syn på satsningen.

– Det är positivt med engagemang och att man pekar på nyttorna med det hela. Och det är också så att vi behöver stärka infrastrukturen i väst-östlig riktning i och med Natomedlemskapet och det säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i nu, säger han utan att binda sig vid några löften om satsningar.

Mångmiljardprojekt

Kostnaden för infrastrukturprojektet beräknas ligga någonstans mellan 50 och 75 miljarder kronor. Trots de stora investeringskostnaderna räknar bolaget bakom satsningen med att det är lönsamt.

– Det här handlar om ett av de mest lönsamma infrastrukturprojekten vi har. Sverige och Norge knyts ihop, det är vår starkaste handelspartner och i dagens läge behöver vi fokusera på samarbete, konkurrenskraft och tillväxt. En robust järnvägslänk mellan länderna är en förutsättning för det, säger Hans Albrektsson.

Regeringarna positiva

Regeringarna i såväl Norge som Sverige har ställt sig positiva till projektet. Men några pengar har inte satts av för att det ska kunna förverkligas. Och nu kräver alltså tre handelskamrar raka besked om hur Sveriges regering tänker sig finansieringen av Stockholm-Oslo 2.55.

– Det besked vi har är att Trafikverket getts i uppdrag att ta fram förslag till åtgärdsplanering. När det är framme i september kommer det gå ut på bred remiss. Därefter kommer regeringen fatta beslut under 2026, säger infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.