Vid den stora översvämningen hösten 2000 stod stora delar av centrala Arvika under vatten. Den nya dammen ska klara betydligt högre vattennivåer än det staden upplevde då.
– Dammen är byggd för ett så kallat 10 000-årsflöde. Dammkrönet är visserligen lite lägre än vattennivån 2000, men det går att bygga på med en tillfällig förhöjning som klarar ytterligare två och en halv meter, säger Elin Alsterhag, chef för den tekniska staben vid det kommunala dotterbolaget Teknik i väst AB.
Försenat bygge
Det är en unik damm som nu står klar. Något liknande i storlek har inte byggts i Sverige tidigare, och det har tagit tid.
Planerna föddes redan efter den stora översvämningen, men både projektering, tillståndsprocess och själva bygget har tagit längre tid – och blivit dyrare – än beräknat.
Notan landar enligt tidigare beräkningar på runt 230 miljoner kronor. Men nu ska allt fungera.
– Det finns inga rörliga delar i bygget. Allt sköts manuellt, och dammluckorna fraktas och sänks ner med mobil kran eller kranbil. Vi vill inte ha något som kan krångla när det är dags.
Utsatt läge för översvämningar
Flera åtta meter långa, tre och ett halvt ton tunga, stålluckor kommer sänkas ner i betongfundamentet när vattnet stiger. En pumpanläggning ska sedan pumpa vatten från dammområdet ut i Glafsfjorden.
– Vi kan tappa 30 kubikmeter vatten i sekunden. Det är en av Sveriges största pumpanläggningar, säger Elin Alsterhag.
Nivån för en dammstängning ligger ungefär i höjd med kajkanten i Stadsparken, den nivå då vattnet börjar strömma mot gatorna i centrum. Under de senaste 20 åren har det redan inträffat vid tre tillfällen.
– Arvika är en av de svenska städer som ligger mest illa till för översvämningar. Det är ett jättestort tillrinningsområde in till stan, men nästan platt längs utloppet ner mot Vänern, säger Elin Alsterhag.