Till vänster visas en person i förgrunden, med en sjö och träd i bakgrunden. Till höger finns en vy av Gärsmarks kyrka vid vattnet, omgiven av höstfärgad skog och byggnader i röd färg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Ednarsson, Gräsmark, är motståndare till planerna på en vindkraftspark vid Gräsmarks kyrka. Foto: SVT

280 meter höga vindsnurror planeras vid Gräsmarks kyrka: ”Blir vackerhetas förstörelse”

Uppdaterad
Publicerad

Framtidsutsikten att kyrkan kan få dela landskapsbild med 15 till 20 stycken 280 meter höga vindsnurror har slagit ned som en bomb i Gräsmark, som i folkmun kallas ”vackerheta”.

– Vilka politiker i Sunne kommun vill gå till historien som de som gav bifall till ”vackerhetas” förstörelse, säger Marcus Ednarsson, en av många Gräsmarksbor som är emot planerna.

Linköpingsföretaget Tekniska Verken har redan två vindkraftsparker i Sunne kommun, och sedan 2022 har de planerat för en utökning. På Björnhöjden mellan Gräsmark och Stöpafors. Men den huvudsakliga placeringen blir på Gräsmarkssidan – vid sjön Lillsjön som omsluter Gräsmarks kyrka i Rottnadalen.

Planerna har hittills varit en väl bevarad hemlighet, men har nu läckt ut till allmänheten. Planer som väcker starka reaktioner.

– Det är en total tondövhet ur ett landskapsperspektiv. En av Sveriges mest fotograferade kyrkor ska inte ha ett stort 'vindplantage' i blickfånget, säger gräsmarksbon Marcus Ednarsson.

Två år har gått – men processen har bara börjat

De allra flesta gräsmarksbor som SVT Värmland pratar med är emot planerna. Men en och annan är ändå försiktigt positiv.

– Kraften måste fram. Det är bra med grön, närproducerad el, säger en gräsmarking, som dock vill vara anonym.

Trots att det har gått två år så är processen bara i starten. Företaget Tekniska verken säger att man kommer att gå ut med en samrådsrunda med närboende innan man lämnar in en tillståndsansökan, och Sunne kommun har vetorätt i frågan.

I inslaget ovan spår Marcus Ednarsson hur turismen skulle komma att påverkas, markägaren Steve Karlsson berättar varför han som enda markägare har sagt nej och Anders Olsson, Sunne kommun, varför kommunen som markägare har tyckt att platsen är lämplig och varför man är positiv till en vindkraftspark på Björnhöjden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.